SM-mästare i boxning – men nu utvisas Laziz

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Laziz Sharifov har suttit frihetsberövad i en vecka i väntan på utvisning.
Foto: Privat

Laziz Sharifov, 18, är svensk mästare i boxning - men får inte stanna i landet.

I en vecka har han suttit frihetsberövad på flyktingförvaringen i Flen i väntan på att bli utvisad till Kazakstan.

– Jag hoppas att jag får stanna, men jag tror det inte. Polisen kommer med flygbiljett när som helst, säger Laziz Sharifov.

På onsdag tar klasskompisarna tåget till Solna för att förhindra det.

Under onsdagen ska Laziz Sharifovs skolkamrater lämna en lista med drygt 2 555 namn – personer som tycker att Laziz Sharifov ska få stanna i Sverige.

Sedan en vecka tillbaka sitter han på en flyktingförläggning i Flen – skild från sin familj i Jordbro. Först ska han och hans äldre bror utvisas, sedan följer mamma och lillebror.

Storebror är ännu kvar i Stockholm

– Det är tungt att vänta på beskedet om när jag ska åka, och att göra det utan min familj är dubbelt så tungt. Jag är orolig för min mamma, säger han.

Han tillbringar dagarna med att sms:a och chatta med de vänner som säger åt honom att inte ge upp. Ibland spelar han biljard med de andra på förvaringen.

– Det är sådana som jag, sådana som snart ska utvisas. Men jag pratar inte mycket med dem. Jag känner mig inte hemma här.

"Inte så mycket juridik"

Juridiskt sett finns inte mycket att orda om i Laziz fall menar hans biträde Madeleine Käärik: Familjen sökte asyl, fick avslag – nu ska de utvisas.

Beslutet fattades den 10 februari 2010 och har vunnit laga kraft.

– Men det jag kommer att yrka att han ska ställas under uppsikt och att det var onödigt att placera honom i förvar, säger hon och fortsätter:

– Det är inhumant att hålla familjemedlemmarna isär. Det är inte så mycket juridik i resonemanget, mer humana aspekter.

Kom hit 2008

Att ställas under uppsikt innebär att Laziz Sharifov varje vecka ska inställa sig hos polisen och ge dem en underskrift för att visa var han är.

Det är något han är van vid. Han har gjort det varje vecka under de tre år familjen vistats illegalt i Sverige.

De kom till landet 2008, efter att som uzbeker känt sig förföljda i hemlandet Kazakstan. Det klassades inte som "synnerligen ömmande omständigheter" enligt migrationsverket – inte skäl nog för asyl.

2009 fick de avslag på sin ansökan.

2010 vann beslutet laga kraft.

Först 2013, när Laziz blivit myndig, verkställs det. Precis som i det tidigare uppmärksammade fallet med Abrahim Jabateh i Hultsfred har han hunnit bli vuxen i Sverige innan han utvisas.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen har tidigare krävt att man efter fyra år i Sveirge automatiskt ska få uppehållstillstånd.

"En kille för OS 2016"

Sedan han kom hit har Laziz Sharifov hunnit bli SM-mästare i diplomboxning.

I år vann han även SM-silver på seniornivå.

I ett brev till migrationsverket som Aftonbladet tagit del av vädjar Svenska boxningsförbundet att Laziz Sharifov ska få bli svensk medborgare.

– Då är han en kille för OS 2016, säger rikstränaren Santiago Nieva till Aftonbladet.…

– Jag vill boxas för Sverige, även om jag inte får bo kvar. Jag har tränat i Sverige och jag och min tränare hade bestämt att vi skulle till Rio, säger han.

Kan omprövas

Enligt advokat Madeleine Käärik kan boxningskarriären vara skäl för att få ärendet omprövat genom ansökan om verkställighetshinder.

Om det skulle gå igenom skulle beslutet skjutas upp och migrationsverket skulle se över nytillkomna uppgifter i fallet, precis som i Abrahim Jabatehs fall.

– Hans lysande boxningskarriär till exempel, att han kan tillföra landet något inom boxningen. Men det finns begränsat utrymme för det i lagen. Det andra argumentet är att det inte var hans självständiga beslut att komma hit utan moderns. Han kan inte lastas för mammans beslut, säger Madeleine Käärik.

Skolan kämpar

De klasskamrater från Barn- och fritidprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet som i morgon tar tåget till migrationsverket i Solna hoppas att deras namninsamling ska förändra situationen.

Klasskamraten Emma Lenngren säger att det känns märkligt om Laziz försvann mitt i studentplanerna.

– Han hade en självklar plats på flaket och jag hoppas att den platsen inte blir tom, säger hon.

Laziz berättar hur han till en början struntade i skolan för att han ändå inte skulle få stanna i landet.

– Men jag har tagit igen allt, och har försökt gå till skolan och kunna ta studenten. Det finns många som går dit för att ta studiebidrag. Jag får inget studiebidrag, men går dit varje dag ändå.

"Stor tillgång"

Läraren Gülsah Akdag kallar Laziz "en av de bästa eleverna jag haft hittills".

– Han är ambitiös, söker kunskap och är en stor tillgång för en grupp i och med sina ledaregenskaper. Jag har aldrig sett honom hänga läpp eller vara ledsen, han tänker att varje dag är en gåva, säger hon.

Hon är kritisk till att familjen fått vänta på att skickas hem.

– Ska man visa ut någon måste man göra det ganska omgående. Man kan inte dra ut på processen i tre år, säger hon och fortsätter:

– Att leva med den oron varje dag och veta att ”idag kommer jag att åka”, det är inhumant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.