Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slutstökat i matsalen – elever hotas med böter

Senaste nyheterna från Expressen TV
ARKIVBILD. Elever på Thoren Business School i Örebro kan få böter om problemen i matsalen inte får ett stopp.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Gymnasieskolan Thoren Business School i Örebro har tröttnat på obehöriga i matsalen – och att elever äter fler gånger.

Nu hotar man med böter om stöket inte får ett slut, skriver Nerikes Allehanda.

– Det känns som ett slag i magen, säger en elev på skolan till tidningen.

Enligt rektor Fredrik Berg har skolan sedan länge problem med stök i matsalen. Det handlar framför allt om att elever utifrån kommer och äter, men också om att skolans egna elever äter flera gånger på en dag.

I veckan landade ett mejl från rektorn hos elever och vårdnadshavare: Om inte problemen får ett slut överväger rektorn att bötfälla den som bryter mot reglerna.

– Jag och mina klasskompisar blev väldigt chockade, vi tycker inte att en rektor ska skriva så. Det känns som fel väg att uppmana elever till något genom att hota med böter på 500 kronor, säger en elev till Nerikes Allehanda.

”Känns som ett slag i magen”

Flera av skolans elever håller med om att det finns problem med att elever på andra skolor äter skolmatsalen – men menar också att det finns förklaringar till varför vissa äter flera gånger.

– Ibland går vi för att det är så lång kö, och kommer tillbaka. Eller så får man äta i korridoren. Det känns som ett slag i magen att bötfälla oss halva CSN-bidraget för att vi är extra hungriga ibland och vill bli mätta, säger en elev till NA.

Rektorn Fredrik Berg menar att det inte är tillåtet för obehöriga att vara på skolan, och att det därför kan likställas med stöld om de äter där. Med mejlet ville han prova en ny metod i hopp om att få bukt med problemen.

– Jag har full respekt för hur elever och vårdnadshavare kan ha misstolkat det här utskicket, men jag har aldrig haft någon ambition att hota någon, säger han till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.