Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intensiv utredning av Skandiamannen

Åklagaren: ”Räknar med att presentera en lösning”
AVSLÖJANDE BOK. Lars Larsson släppte 2016 en bok där han undersökte Skandiamannens roll vid mordet. Foto: PRIVAT
FÖRSVARAS. Två av Engströms närmaste, hans ex-fru och broderns fru, har varit skeptiska till uppgifterna om Stig Engström som möjlig Palme-mördare. Foto: POLISEN
MÖRDAD. Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds i Stockholm i februari 1986.Foto: BJøRN SIGURDSøN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En lösning på Palme-mordet har utlovats inom några månader.

Men in i det sista görs nu nya förhör och kartläggningar.

En av de senaste som förhörts är författaren Lars Larsson – mannen bakom det första avslöjandet om Skandiamannen.

– De hörde av sig på telefon efter att tydligen ha försökt nå mig under en tid, säger Larsson.

Under det första halvåret i år ska utredningen om Palme-mordet avslutas.

Chefsåklagaren Krister Petersson har lovat att under denna tid antingen åtala någon för Palmemordet eller avsluta förundersökningen.

Tidigare i veckan ställde sig också spaningsledaren Hans Melander bakom Peterssons uttalanden om att han ska kunna presentera vem som är ansvarig för mordet och hur det gått till.

– Jag tror vi kommer att lyckas, sade Melander till SVT:s Veckans brott.

Med bara månader kvar till utlovad lösning fortsätter dock Palmegruppen med kartläggningar och förhör.

Författaren Lars Larsson förhörd om Palme-mordet

En av de som förhörts under den senaste tiden, för bara tre veckor sedan och inte långt före åklagarens utspel om en lösning, är författaren Lars Larsson.

Han var först ut med det nya spåret kring Skandiamannen. 2016 kom hans bok ”Nationens fiende” där han slog fast att mycket pekar på att Skandiamannen var inblandad i Palmemordet i februari 1986.

Larsson skrev i boken:

”Vi har alltså en person som bevisligen fanns på mordplatsen, ljuger om sina förehavanden där, beter sig på samma sätt som mördaren och ser likadan ut som mördaren.”

FÖRHÖRD. Författaren Lars Larsson har förhörts av Palmegruppen angående sin granskning kring Skandiamannen.Foto: PRIVAT

”De hörde av sig på telefon”

2018 följde sedan tidningen Filters reportage där nya omständigheter framkom och där Skandiamannen slogs fast som polisens nya huvudspår.

Lars Larsson, som bor och arbetar i Schweiz, bekräftar att han förhörts.

– De hörde av sig på telefon efter att tydligen ha försökt nå mig under en tid. 

Larsson vill inte gå in på detaljer om förhöret.

– De ställde allmänna frågor om vad jag visste utöver vad som skrivits i boken och om jag hade ytterligare information som kunde vara av intresse.

Sedan tidigare står det klart att polisen sedan hösten 2017 hållit en rad nya förhör kring Skandiamannen. Några av förhören, bland annat nyckelvittnen från mordplatsen, har genomförts under det senaste året.

”En otrolig historia”

Även personer i kretsen runt Skandiamannen, bland annat släktingar, har förhörts.

Stig Engströms avlidne brors hustru har berättat för Expressen om hur hon förhördes för runt ett år sedan och att hon är tveksam till uppgifterna om Engström som gärningsman.

– Det känns som en otrolig historia. Familjen var ordentlig och min man var ordentligt uppfostrad på alla sätt. Det känns väldigt främmande för mig att det skulle ha inträffat något sådant i den familjen. Väldigt främmande.

Stig Engströms tidigare fru har nyligen, liksom tidigare, tillbakavisat uppgifterna om Stig Engström som möjlig Palme-mördare.

– Det är omöjligt. Fullständigt omöjligt.

Expressen har förgäves sökt spaningsledaren Hans Melander och åklagaren Krister Petersson.

I SVT:s Veckans Brott tidigare i veckan bekräftade Melander att polisen fortfarande ”håller ett och annat förhör” och man har fokus på ett huvudspår, samtidigt som gruppen fortfarande också undersöker andra spår.

TV: Åklagaren till Expressen: ”Har min uppfattning klar”

Krister Petersson tror sig veta vem som mördade Olof Palme

TV: Åklagaren tror sig veta vem som mördade Olof Palme

Nya vändningen i Palmeutredningen – åtal kan väckas senare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.