Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutpläderingar inleds – domen i Floyd-fallet kan komma i dag

Derek Chauvin riskerar tre olika straff beroende på den tolv personer stora juryns utslag.
Polisen Derek Chauvin kan dömas till uppemåt 40 års fängelse.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
George Floyds dödsfall blev startskottet för förra årets stora Black lives matter-protester runtom i världen.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Slutpläderingarna i George Floyd-fallet börjar i dag.

Därefter väntas domen mot den dråpåtalade polisen Derek Chauvin.

Händelsen blev startskottet för Black lives matter-protester över hela världen – och det väntas starka reaktioner om polisen frias.

George Floyd dog den 25 maj förra året. Polisen Derek Chauvin är åtalad misstänkt för att ha orsakat hans död genom att sätta ett knä mot hans hals.

Om han döms riskerar han 40 års fängelse som mest, skriver AFP. Praxis är runt 10-15 år fängelse. Det allvarligaste han skulle kunna dömas till är mord av andra graden, alltså oöverlagt mord, vilket ofta översätts till dråp i Sverige. 

Det skulle också kunna gälla mord av tredje graden, andra former av dråp eller ett frikännande, rapporterar The Guardian.

Rättegången har pågått i tre veckor. Försvaret har hävdat att George Floyd kan ha dött på grund av de droger han hade i kroppen vid tillfället, eller av ett underliggande hjärtproblem.

Åklagarsidan menar att den direkta dödsorsaken var att Floyd inte fick luft på grund av trycket mot halsen, och att Chauvin gått alldeles för långt i sitt yrkesutövande. På måndagen inleds slutpläderingarna. Sedan ska juryn överlägga innan domstolen meddelar om Chauvin kommer att dömas.

Kan leda till protester

Rättegången har fått stor uppmärksamhet, både på grund av det ovanliga i att poliskolleger vittnat till Chauvins nackdel, och eftersom fallet väckt starka känslor världen över.

I samband med polisingripandet mot Floyd spreds filmer från händelsen där det hördes hur George Floyd sa att han inte kunde andas. Det brutala ingripandet ledde till protester världen över. Det pågår nya protester i Minneapolis sedan 20-årige Daunte Wright dödades av polisen Kimberly Potter den 11 april. Hon är nu misstänkt för dråp efter att ha misstagit sitt vapen för en elpistol.

– Vi ber för att utgången för Derek Chauvin blir att han hålls rättsligt ansvarig för att ha dödat George Floyd, säger Ben Crump som är advokat åt både Floyds och Wrights familjer.

I Minneapolis rustar man nu för oroligheter när domen meddelas. Byggnader säkras och nationalgardet är redan på plats i flera delar av staden, rapporterar The Guardian.

Här är advokaternas slutanföranden i Floyd-rättegången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.