Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart: Slutligt ja till nya upphovsrättsreglerna

EU:s nya upphovsrättsregler på nätet har nu slutligen röstats igenom. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

EU:s ministerråd har klubbat de kritiserade upphovsrättsreglerna. 

Att Sverige vände i sista stund och röstade nej fick inget utslag i omröstningen.

– Jag hoppas att vi kan samla en majoritet i Europaparlamentet för att tvinga fram en ny process, säger Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat till EU.

Omröstningen slutade 19–6 när det omdiskuterade ”direktivet om upphovsrätten på den digitala inre marknaden” fick sitt slutliga klartecken från EU-länderna på måndagen.

De sex nej-länderna i omröstningen var Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Sverige och Finland. Belgien, Estland och Slovenien lade ner sina röster.

I Sverige pågick striden in i det sista. Socialdemokraterna har som ensamt svenskt parti varit för direktivet – men regeringen fick vika sig för de andra partiernas vilja under en omröstning i EU-nämnden i fredags. 

Regeringskollegan Miljöpartiet väckte uppmärksamhet när de röstade mot S-linjen. Det handlar om att partiet går till val på ett nej, sa MP-ledamoten Lorentz Tovatt till TT efter mötet:

– Vi står inför ett EU-parlamentsval där våra partier har diametralt olika linjer.

Ändå spelade Sveriges nej ingen roll för resultatet i ministerrådet.

”Som väntat antogs upphovsrättsdirektivet med stor majoritet. Därmed ökar möjligheterna avsevärt för musiker, författare, fotografer, konstnärer och andra upphovsrättsinnehavare att få rimligt betalt för sitt arbete”, skriver Morgan Johansson (S) i en kommentar på Twitter.

Enligt justitieminister väntar nu en utredning om hur direktivet ska implementeras i svensk lag.

Motståndarna: Ni har gått för långt

Syftet med de nya reglerna är att stärka kulturskapares rättigheter och modernisera lagstiftning som inte hängt med i den tekniska utvecklingen. 

Men motståndarna tycker att man har gått för långt i begränsningen av internet – och oroar sig för vad man kallar länkskatter och uppladdningsfilter.

Enligt Moderaternas Tomas Tobé handlar det nu om att ”begränsa skadan” vid implementeringen i Sverige.

– Jag hoppas också att vi kan samla en ny majoritet i Europaparlamentet för att tvinga fram en ny process kring direktivet. EU:s befolkning kommer att ta ställning och jag tror att det finns ett väldigt lågt stöd för att reglera internet på det här sättet. Vi får se vilka initiativ som tas efter valet, men jag kommer att stå upp för ett fritt internet, säger Tobé.

Morgan Johansson anklagar Moderaternas motstånd för ”valfeber” i en kommentar till TT:

– De har låtit sig dras med av lobbyverksamhet som de amerikanska nätföretagen har drivit.

Striden om upphovsrätten

EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler infördes från början av 2000-talet.

Förslaget har dock varit starkt omdiskuterat, inte minst på grund av dess skrivningar om ersättning vid länkning (i förslagets artikel 11, numer omdöpt till artikel 15) och hur uppladdning av otillåtet material ska stävjas (artikel 13, numer omdöpt till artikel 17), vilket fått kritikerna att tala om ”länkskatt” och att plattformar kan behöva införa uppladdningsfilter.

I en omröstning den 26 mars i år slog EU-parlamentet fast den kompromiss som parlamentets förhandlare hade enats om med EU:s medlemsländer.

Uppgörelsen bekräftades formellt, utan debatt eller vidare behandling, av EU:s medlemsländer i ministerrådet den 15 april.

Källa: TT

Uppdatera dig på de senaste ekonominyheterna i Di TV:s livesändning.