Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kirurgen Macchiarini brottsmisstänkt igen

Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini återupptas.Foto: SVEN LINDWALL
Macchiarini isstänkt för två fall av grovt vållande till kroppsskada.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini återupptas. 

Kirurgen är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. 

– Macchiarini kommer att behöva höras ytterligare en gång och då delges skälig misstanke, säger överåklagare Mikael Björk. 

Överåklagare Mikael Björk har beslutat att återuppta förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini. 

"Överåklagare Mikael Björk har beslutat att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen om två personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Båda målsägarna har avlidit. Kirurgen är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.  

Advokat Björn Hurtig företräder Roberto Macchiarini. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Paolo Macchiarinis advokat, Björn Hurtig, bekräftar att han talat med sin klient efter tisdagens beslut. 

Han sitter dock i domstolsförhandlingar under dagen och har inte hunnit sätta sig in i överåklagarens beslut, därför vill han ännu inte uttala sig om det. 

Foto: JOHANNA HANNO / ALBERT BONNIERS

– Det är extremt glädjande. Alla vet att intet ont anande patienter på ett svenskt sjukhus har utsatts för livsfarliga experiment, säger dokumentärfilmaren och journalisten Bosse Lindquist som avslöjade skandalen i dokumentären "Experimentet" i början av 2016. 

Förundersökningen återupptas inte för svensk patient

Förundersökningen som återupptas gäller en isländsk och turkisk patient som opererades i Sverige. 

– Den svenska patienten har opererats med en beprövad metod och inte fått sin luftstrupe ersatt med en konstgjord. Det finns inget som tyder på att operationen inte genomförts med beprövad erfarenhet, säger överåklagare Mikael Björk om orsaken till att förundersökningen inte återupptas för den svenska patienten.  

Bosse Lindquist menar att det är en skandal att sjukhusen inte har kompenserat anhöriga till de avlidna patienterna. 

– Den här förundersökningen kan leda till att vi faktiskt får reda på vad som är tillåtet och inte tillåtet på svenska sjukhus, säger Bosse Lindquist. 

 

Kirurgen kommer förhöras och delges misstanke

Att förundersökning återupptas är ingen garant för att det kommer leda till ytterligare steg. 

– Mitt beslut innebär inte med automatik att jag kommer väcka åtal, säger Mikael Björk under presskonferensen. 

Nu kommer kirurgen kallas till ytterligare förhör. 

– Macchiarini kommer att behöva höras ytterligare en gång och då delges skälig misstanke, säger Mikael Björk. 

Under tiden fortsätter Macchiarini att operera på andra håll i världen. 

– Enligt mina uppgifter opererar han i Spanien och Italien, säger Bosse Lindquist, som berättar att kirurgen även utfört ett farligt ingrepp på ett barn i Turkiet. 

Paolo Macchiarini kallas till nytt förhör. Foto: SVEN LINDWALL

Mikael Björk tror sedan att beslut om ytterligare förhör, slutdelgining och eventuellt åtal kan komma framåt sommaren nästa år. 

Advokat Sabina Saidi företräder de anhöriga i de fall som nu ska prövas på nytt. 

Hon berättar att hon har informerat vissa av sina klinter om beslutet.

– Lite kort har jag informerat dem. Man är väldigt glada och har givetvis många frågor om vad det innebär att förundersökningen återupptas. Men man hoppas att det här är första steget mot återupprättelse och rättvisa, säger Sabina Saidi.  

Det återstår att se om utredningen resulterar i åtal. 

– Jag gör en annan rättslig bedömning än vad tidigare åklagare har gjort. Det betyder inte att åklagaren har gjort en felaktig bedömning. Rättsläget är nämligen inte alldeles klart. Det finns inte särskilt många domar från Högsta domstolen som ger vägledning. Trots det gör jag bedömningen att det finns förutsättningar för att återuppta förundersökningen i de delar som berör den isländske mannen och den turkiska kvinnan, säger Mikael Björk.

Karolinska institutet rekryterade 2010 Paolo Macchiarini som gästprofessor. Ingen av de åtta patienter runtom i världen som fick hans konstgjorda luftstrupe, varav tre i Sverige, har överlevt efter ingreppet. 

De tre patienter som Macchiarini opererade på Karolinska universitetssjukhuset i Sverige är Andemariam Teklesenbet Beyene, 36, från Eritrea, Christopher Lyles, 30, från USA, och Yesim Cetir, 26, från Turkiet. 

Förundersökningen lades ner

Det var i oktober förra året som åklagarna lade ner förundersökningen mot Paolo Macchiarini. Han var delgiven misstanke om tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av grovt vållande till kroppsskada. Detta efter att kirurgen, bland annat, hade opererat in plaststrupar hos de tre patienterna på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 

Paolo Macchiarini opererade även den koreanska flickan Hannah Warren, som var 32 månader, med metoden. 

– Hon kommer att gå från att vara en fånge i en sjukhussäng till springa omkring och leka med sin syster och njuta av ett normalt liv. Det är en vacker sak, sa kirurgen efteråt. 

Knappt tre månader senare var flickan död. 

Macchiarini har tidigare varit misstänkt för tre fall av vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av vållande till kroppsskada. Foto: SVEN LINDWALL

Inga tillstånd

Åklagarna ansåg visserligen att operationerna genomfördes av "oaktsamhet". Dessutom saknades etiska tillstånd.

Trots det valde man att lägga ner förundersökningen. Dels för att det, enligt åklagarna, inte gick att bevisa att det inte hade blivit bättre med någon annan metod, dels för att det uppenbara brottet mot etikprövningslagen var preskriberat.

Men en målsägande och anhöriga till två andra, numera avlidna, målsägande begärde att ärendet skulle prövas på nytt. Utvecklingscentrum Göteborg inledde därför i december förra året en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.