Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutbesked: Resultatet i EU-valet hemlighålls

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Rösträkning i EU-valet 2019.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De svenska kandidaternas resultat i EU-valet 1999 kommer inte lämnas ut av Statistiska centralbyrån (SCB), eftersom Högsta förvaltningsdomstolen inte ger prövningstillstånd i frågan. 

Därmed står sig den tidigare domen i kammarrätten i Göteborg, skriver Europaportalen.

Sajten har försökt få SCB att lämna ut valresultatet och hur många personkryss som kandidaterna fick, för att göra en sammanställning över de svenska EU-politiker som fått flest personkryss genom tiderna.

SCB har dock vägrat att lämna ut uppgifterna med hänvisning till sekretess med personuppgifter.

Robert Aschberg om beslutet: Orimligt

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg tycker att beslutet är orimligt.

– I ett demokratiskt system där folk ställer upp i offentliga och allmänna val ska man också kunna redovisa det för medborgarna, det framstår ju som en fullständig självklarhet, säger han till sajten.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har tidigare sagt till Europaportalen att det är en självklarhet att utgången i ett val ska kunna redovisas efteråt.

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.