Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slutade sälja Janouchs böcker – dödshotades

Bokhandlare Eija Lietoff Schüssler valde att plocka bort Katerina Janouchs barnböcker ur sitt sortiment.
Den tjeckiska tv-intervjun med Katerina Janouch som publicerades av kanalen DVTV i måndags har lett till en hätsk debatt om den svenska författarens beskrivning av situationen i dagens Sverige. Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS

Hon valde att sluta sälja Katerina Janouchs böcker efter författarens migrationspolitiska uttalanden.

Nu har det uppmärksammade beslutet lett till att bokhandlaren Eija Lietoff Schüssler dödshotats.

– Jag står för det valet jag gjort, säger hon.

– Det är ett utspel för att ta hedern och äran av mig, säger Katerina Janouch.

Den tjeckiska tv-intervjun med Katerina Janouch som publicerades av kanalen DVTV i måndags har lett till en hätsk debatt om den svenska författarens beskrivning av situationen i dagens Sverige.

Medan hon målar upp en bild av ett samhälle som kraschat på grund av massinvandring kallar andra hennes uttalanden främlingsfientliga.

 

LÄS MER: Hård kritik mot Janouchs flyktingutspel

 

Nu har en lokal barnbokhandel i Uppsala hamnat mitt i skottlinjen för de som stöder Katerina Janouch.

Anledningen är att bokhandlare Eija Lietoff Schüssler i onsdags valde att plocka bort Katerina Janouchs barnböcker ur sitt sortiment, och som ett inlägg i debatten valde hon att skriva om beslutet på bokhandelns Facebooksida.

– Jag har inget emot böckerna i sig, de är harmlösa - men hennes namn förknippas med en världsbild och en politisk åskådning som jag vill ta avstånd från, säger Eija Lietoff Schüssler.

Katerina Janouch ser bojkotten av hennes böcker som ett sätt att smutskasta henne. Foto: Anna Hã¥Llams / Expressen / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Janouch: Sänder ut obehagliga signaler

Inlägget spreds snabbt vidare och ledde till massiv kritik mot den privatägda bokhandeln samtidigt som Eija Lietoff Schüssler anklagades för censur och brott mot yttrandefriheten.

– Det är många som säger att jag är odemokratisk, men alla som skriver barnböcker har inte någon demokratisk rättighet att bli sålda i min bokhandel. Jag driver ett privat företag och alla böcker som jag säljer har jag själv valt att sälja, säger Eija Lietoff Schüssler.

Men Katerina Janouch ser bojkotten av hennes böcker som ett sätt att smutskasta henne:

– Självklart är hon fri att sälja vad hon vill, men jag upplever att det är ett utspel för att ta hedern och äran av mig.

 

LÄS MER: "Bokförlag ska inte vara åsiktspoliser"

 

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är en fascistisk metod, det var så man jobbade på 1930-talet i Tyskland, man brände böcker från dem man inte delade åsikter med. Jag tycker det sänder otroligt obehagliga signaler, det är ett sätt att försöka kväva en röst.

"Jag har fått mordhot och våldtäktshot"

Bokhandelns beslut att ta bort Katerina Janouchs böcker har lett till att flera okända människor dödshotat Eija Lietoff Schüssler via telefonsamtal, sms och meddelanden över internet samt hotat att våldta henne.

– Jag har fått chockerande många aggressiva reaktioner. De här människorna talar om att de känner sig otrygga och rädda på grund av mord och våldtäkter i samhället och det kan jag förstå. Men sedan har jag fått mordhot och våldtäktshot, så det tycker jag är väldigt bisarrt, säger Eija Lietoff Schüssler.

Katerina Janouch är skakad över de våldsamma reaktionerna och anser att de är oacceptabla.

– Jag vill verkligen uppmana människor att betänka vad de håller på med, den här kvinnan ska självklart inte ha några dödshot eller den typen av konfrontationer. Det är vansinnigt att det väcker den här typen av krafter, men det visar väl lite hur sjukt det har blivit i Sverige, säger hon.

 

LÄS MER: Janouch kräver Wolodarskis avgång

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!