Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slut med fri entré till statliga museer

Snart kommer det återigen att kosta att gå på statliga museer. Detta eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna inte har med satsningen på fri entré i sin gemensamma budget.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
M+KD-budgeten vann onsdagens budgetomröstning i rikdagen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från årsskiftet kommer vuxna återigen att behöva betala för att gå på statliga museer.

Satsningen finns nämligen inte med i M+KD-budgeten. 

– Det är olyckligt med en fråga som skiftar så här vart fjärde år, säger Mats Persson, på Sveriges museer till SVT Nyheter.   

På onsdagseftermiddagen stod det klart att Moderaternas och Kristdemokraterna gemensamma budgetförslag vann över övergångsregeringens budget. 

M+KD-budgeten innehåller bland annat stora skattesänkningar – men även en besparing på 80 miljoner kronor avseende inträdet till statliga museer för vuxna. 

Mats Persson, generalsekreterare på intresseorganisationen Sveriges museer, tycker det är problematiskt att partierna inte lyckats nå en överenskommelse över blockgränsen om inträdesfrågan. 

– Det finns ett praktiskt problem: att det ska gälla från den första januari. Besparingen ligger på 80 miljoner och det kan ta ett antal månader innan det praktiskt går att göra och då blir det en besparing rakt in i basverksamheten, säger han till SVT Nyheter.  

Exakt hur de berörda museerna kommer att tackla det nya ekonomiska läget är ännu inte klart.  

”Korrigerar skeva konkurrensvillkor”

Men Lotta Andersson, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, är av en annan åsikt. 

– Vi tycker att det korrigerar skeva konkurrensvillkor som uppstått. Det har missgynnat privata museer, när de statliga kunnat marknadsföra sig med gratis inträde, säger hon till SVT Nyheter. 

Hon påpekar även av 13 av de 18 statliga museer som haft fri entré ligger i Stockholm och menar att det finns skäl för landsbygdsbor att tycka den fria entrén är orättvis.  

Den nya budgeten gäller från januari 2019. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.