Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slukhål dödade sex personer i Kina

Dramatiska bilder visar slukhålet i Kina.
Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Bussen bärgas efter olyckan.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett gigantiskt slukhål uppstod utanför ett sjukhus i nordvästra Kina. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett 80 kvadratmeter stort slukhål har dödat sex personer och svalt en hel buss i nordvästra Kina, rapporterar kinesiska medier.

Det var på måndagseftermiddagen, lokal tid, som ett cirka 80 kvadratmeter stort slukhål plötsligt öppnade sig på en hektisk gata i staden Xining i nordvästra Kina, rapporterar South China Morning Post. 

Det enorma slukhålet svalde en hel buss och flera fotgängare, och har hittills kostat sex personer livet. Tio personer saknas fortfarande, enligt The Guardian. 

En film på statlig kinesisk media visar hur människor springer i panik från den kollapsande vägen, samtidigt som bussen – vars bakdel först flugit upp i luften – långsamt sjunker ned i jorden. Sekunder senare uppstår en explosion inuti hålet, och rök börjar välla ut. 

16 personer fick i samband med händelsen tas till sjukhuset, vars entré endast låg några få meter från olycksplatsen. Enligt den statligt styrda tv-kanalen CCTV utreder myndigheter för tillfället orsaken till olyckan. 

Ingen ovanlig företeelse i Kina

Slukhål är långt ifrån ovanliga i Kina, och beskylls ofta för att bero på förhastade byggnadsprojekt i landet. Bara i december i fjol uppstod två massiva slukhål i landet, rapporterar CNN: ett i metropolen Guangzhou, och ett – bara elva dagar senare – i kuststaden Xiamen. Ingen ska dock ha kommit till skada vid någon av händelserna.

Däremot har det i närtid skett slukhålsolyckor med dödlig utgång i Kina. År 2016 försvann minst tre personer i Henanprovinsen efter ett gigantiskt slukhål plötsligt dök upp mitt på en väg, och 2013 dog tio personer när ett tio meter brett hål uppstod utanför ett industrikomplex i den sydkinesiska staden Shenzhen, skriver The Guardian. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.