Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sluga maktspelet med världsledarna i FN

Foto: Axel Öberg
Foto: Axel Öberg
Foto: Mikhail Klimentyev

NEW YORK. Här är Sveriges hemliga strategi för att nå en plats i FN:s säkerhetsråd.

Dokumentet glömdes kvar i ett mötesrum och har nu nått konkurrenten Nederländerna.

– Det är en sammanfattning av våra argument, bekräftar Niclas Kvarnström, chef vid sekretariatet för Sveriges kandidatur på utrikesdepartementet.

Målet har varit tydligt från början: Sverige ska få en av de åtråvärda platserna i FN:s säkerhetsråd. Statsminister Stefan Löfven nämnde det i regeringsförklaringen och Margot Wallström tog upp det som första punkt - redan första dagen som utrikesminister. Sedan dess har regeringen lobbat hårt och bland annat utsett de tre tungviktarna Carl Bildt, Göran Persson och Pierre Schori till särskilda hedersambassadörer som ska åka runt och samla röster.

Nu har resten av regeringsstrategin läckt ut. I måndags hittade en nederländsk tv-journalist ett dokument som lämnats kvar i ett mötesrum för diplomater på FN:s högkvarter i New York. Dokumentet är märkt med ordet "hemligt" och beteckningen "OSL 15:1" som betyder att det är skyddat av "sekretess som gäller för uppgift som rör Sveriges förbindelser med en annan stat. Rubriken är "Vademecum om Sveriges säkerhetskandidatur 2017-2018".


TV: Hemliga dokumentet för att få in Sverige i FN:s säkerhetsråd


Dokumentet som är skrivet på både svenska och engelska går punkt för punkt igenom vilken strategi som ska användas för att övertyga andra länder om Sveriges lämplighet.

Lever upp till alla löften

Under rubriken Elevator pitch, det vill säga en snabbpresentation som kan dras i till exempel hissen om man hamnar med en lämplig person, räknas tre huvudargument upp. Det första: Det är vår tur. Rådet går ut på att poängtera att det är 20 år sedan Sverige hade en plats i säkerhetsrådet - och att vi var först med att anmäla vår kandidatur.

Det andra huvudargumentet har rubriken "We walk the talk". Fritt översatt handlar det om att framföra att Sverige lever upp till alla löften - med en procent av bnp till bistånd, att landet accepterar flest asylärenden i EU och är en stor aktör när det kommer till klimatpolitiska åtgärder. Det tredje huvudargumentet är "Vi talar med integritet". Under rubriker redogörs för att Sverige inte är med i någon militärallians och har ett litet lands perspektiv. Att nämna att Sverige erkänt Palestina är också positivt, enligt dokumentet. Här radas också namn upp som är bra att nämna: Dag Hammarskjöld, Olof Palme, Hans Blix med flera för att bevisa att Sverige har en tradition av solidaritet.

Vill stoppa kriget i Syrien

Den andra delen av dokumentet är en rad argument som ska användas för att förklara vilken sorts medlem Sverige skulle vara - och vad det skulle innebära för säkerhetsrådet.

I dokumentet framgår att ett fokus ska vara att se ett samband mellan klimatförändringar och olika kriser i världen. Sverige tänker också låta sig styras av humanitära principer och internationell lag och vill se ett säkerhetsråd som får stopp på blodbadet i Syrien och försvarar Ukrainas territoriella integritet.

Hård konkurrens om platsen

Bakgrunden till det hemliga dokumentet är att Sveriges plats i säkerhetsrådet är långt ifrån säkrad. I kvoten som Sverige tillhör finns bara två platser - som även Italien och Nederländerna slåss om. Konkurrensen beskrivs som hård och både Italien och Nederländerna anses ha goda diplomatiska kontakter. På plats i New York arbetar nu flera personer med så kallat röstbyte, att samla ihop länder som lovar att rösta på Sverige i utbyte mot exempelvis en röst i en annan kvoteringsgrupp. Problemet är bara att inga röster senare offentliggörs, bara antalet, och att länder därför kan bluffa eller lova flera länder samma sak.

Av just den anledningen anses det extra viktigt att underbygga argumenten så att rösterna verkligen hamnar på Sverige. Det har tidigare hänt Finland, de var säkra på att få en plats 2012, men flera länder som sagt att de skulle rösta på dem röstade i stället på någon annan, enligt uppgifter.

"Sverige är mer öppet"

Enligt journalisten som var med när dokumentet hittades på mötesrummet på FN har det väckt uppmärksamhet i Nederländerna.

- Det var intressant att läsa eftersom det ger oss en idé om vad konkurrenterna har för sig. Många experter har uttryckt att Sverige är ett mer öppet och tolerant land - precis som Holland tidigare var - och undrar om det kan ge Sverige en bättre chans till säkerhetsrådet, säger Wouter Zwart, USA-korrespondent på den holländska public service-kanalen Nos.

Innehållet är inte hemligt

Niclas Kvarnström, på sekretariatet på UD, säger att innehållet i dokumentet inte ska ses som hemligt, tvärtom vill de att argumenten ska få spridning, säger han.

- Att det står hemligt är bara en hänvisning till de som tar emot dokumentet, att de ska hantera det varsam.

Det här är SäKERHETSRåDET

FN:s säkerhetsråd har huvudansvaret för att upprätthålla fred och säkerhet. Rådet har femton medlemsstater, varav fem är permanenta och de tio andra roterar. Fem tillfälliga länderna väljs in åt gången på två års tid.

De permanenta länderna är USA, Ryssland, Frankrike, Kina och Storbritannien som var och en har vetorätt.

I oktober nästa år väljer FN:s generalförsamling vilka fem länder som ska vara tillfälliga medlemmar under 2017 och 2018. Av dem ska två väljas från gruppen Västeuropa och andra (vilket inkluderar bland annat Kanada och Australien).

Nederländerna och Italien konkurrerar med Sveriges om dessa två platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.