Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slovenska regeringen drar in stöd till nyhetsbyrå

Sloveniens premiärminister Janez Jansa.
Foto: MATEJ LESKOVSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Sloveniens regering stryper stödet på två miljoner euro till den nationella nyhetsbyrån STA. Den officiella anledningen är att nyhetsbyrån inte redovisat rätt – men den ledningen på STA hävdar att beslutet är politiskt motiverat.

Konflikten mellan STA och Sloveniens premiärminister Janez Jansa har pågått sedan han tillträdde. Regeringen anser att STA sprider falska nyheter om landets coronahantering. Jansa hävdar att STA gett för stort utrymme till kritiker. 

Slovenien är ett av världens hårdast drabbade länder. 

STA hävdar å andra sidan att regeringen försöker inskränka journalistikens oberoende. Därför har nyhetsbyrån och 21 andra medier skrivit under ett upprop. 

Och efter att Slovenien dragit in stödet till STA hävdar nyhetsbyrån att detta är en direkt konsekvens av att de skrivit under uppropet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.