Regnaholms slott norr om Finspång, med anor från 1700-talet, har brunnit. Foto: / Niklas Luks

Regnaholms slott norr om Finspång, med anor från 1700-talet, har brunnit.

 Foto: / Niklas Luks

Slott från 1700-talet har förstörts i brand

Publicerad

Regnaholms slott norr om Finspång, med anor från 1700-talet, har brunnit.

Mellan 1 000 och 1 200 kvadratmeter yta har förstörts, enligt Finspångs räddningstjänst som är på plats:

– Hela vinden är förstörd, Peter Kindblom, räddningschef vid Finspångs räddningstjänst.

Det brinner på Regnaholms slott i Finspång, enligt polis och räddningstjänst.

– Det har varit en vindsbrand. Den håller på fortfarande, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Han fortsätter:

– Det är en fullt utvecklad brand på vinden. Vid 13.30-tiden fick vi information om att i princip hela vinden är nedbrunnen, säger han.

Inga personer ska ha skadats vid branden. Däremot är en stor del av fastigheten förstörd.

Består till stor del av trä

Slottet byggdes på 1700-talet och vinden är extra sårbar eftersom den, till skillnad från resten av byggnaden, till stor del består av trä.

– Hela vinden är förstörd, säger Peter Kindblom, räddningschef vid Finspångs räddningstjänst. I övrigt är det rökskadat. Jag uppskattar att någonstans mellan 1 000 och 1 200 kvadratmeter förstörts i branden.

På den översta slottsvåningen ska det ha funnits en del värdefulla saker – men dessa ska ha klarat sig. Under eftermiddagen var branden under kontroll fastän det fortfarande brann lite lätt på vinden.

Polisen får utreda

Vet ni var brandorsaken är?

– Det får polisen utreda, säger Peter Kindblom.

Har det börjat brinna av sig själv?

– Ingen aning, jag vet inte alls vad det är som har orsakat branden.

Men det är totalförstört?

– Ja, vinden är totalförstörd. Men vi tror att vi klarar resten av fastigheten. Brandmännen har gjort ett bra jobb.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag