Slopade reserestriktioner ifrågasätts av flera partier

Stefan Löfven meddelade på en presskonferens att reserestriktionerna i landet hävs.
Ebba Busch (KD) ifrågasätter lättnaden av reserestriktionerna i sommar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ifrågasätter om det är ansvarsfullt att släppa på reserestriktionerna i sommar.

– Jag ställer mig frågan om det är ansvarsfullt när man inte har överblick över belastningen på sjukvården, säger hon.

Beskedet från regeringen att reserestriktionerna lyfts från den 13 juni bemöts med skepsis från flera partiledare.

– Det reser frågan om hur det påverkar sjukvården i de här specifika semesterregionerna i ett läge där regeringen inte har någon överblick över belastningen på sjukvården. Jag ställer mig frågan om det är ansvarsfullt, säger Ebba Busch till TT.

Sända signaler

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är bekymrad över lättnader i reserestriktionerna.

– Jag är väldigt orolig för att man ska lätta upp på restriktionerna och att det ska sända signalen att faran är över, för det är den ju inte. Ska man göra det så måste det ske med kommunikativ finess där man fokuserar på nödvändigheten av social distansering, säger han till TT.

Frågan är om det är lämpligt att lätta på restriktionerna samtidigt som Folkhälsomyndigheten står på sin presskonferens och meddelar att fallen av smittade ökar i Sverige.

– Det är precis den fråga jag skulle ställa på presskonferens, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Äldrevården först

Partiledarna fick också besked om att det blir en kommission före sommaren. Partierna får nu en vecka på sig att komma med förslag på vad den ska utreda.

– Jag framförde att situationen i äldreomsorgen måste utredas först. Där är problemen störst och det är där vi behöver lärdomarna, säger Jonas Sjöstedt.

Jimmie Åkesson framförde samma synpunkter. Han är däremot skeptisk till beskedet att kommissionen ska slutredovisa sitt arbete först efter valet 2022.

– Det borde vara klart före valet, det här är frågor som kommer att dominera resten av mandatperioden och som får konsekvenser lång tid framöver, säger han.

Folkhälsomyndigheten kommenterar att reserestriktionerna tas bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.