Regeringen sänker kraven på SMHI. Foto: Tomas LeprinceRegeringen sänker kraven på SMHI. Foto: Tomas Leprince
Regeringen sänker kraven på SMHI. Foto: Tomas Leprince
Tidigare krävdes en 85-procentig träffsäkerhet för väderprognoserna. Foto: Yuganov Konstantin / Yuganov KonstantinTidigare krävdes en 85-procentig träffsäkerhet för väderprognoserna. Foto: Yuganov Konstantin / Yuganov Konstantin
Tidigare krävdes en 85-procentig träffsäkerhet för väderprognoserna.  Foto: Yuganov Konstantin / Yuganov Konstantin
Nu tar regeringen bort kravet på träffsäkerhet. Foto: Lasse SvenssonNu tar regeringen bort kravet på träffsäkerhet. Foto: Lasse Svensson
Nu tar regeringen bort kravet på träffsäkerhet. Foto: Lasse Svensson

Slopade krav för SMHI

Publicerad

Regeringen sänker kraven på SMHI. Tidigare krävdes en 85-procentig träffsäkerhet för väderprognoserna. Men det målet har aldrig uppnåtts. Och nu tar regeringen bort det kravet, skriver Dagens Nyheter.

Regeringen investerade flera miljoner kronor för att SMHI skulle klara prognosmålet med en träffsäkerhet på 85 procent under ett år. Målet formulerades i SMHI:s egna regleringsbrev och har varit en central del i regeringens årliga uppföljning av meteorologernas arbete.

Men målet har aldrig nåtts. Det har legat på ungefär samma nivå under hela det senaste decenniet.

I det nya regleringsbrevet från 2017 ska målet i stället vara att prognoserna ska "utgöra ett bra beslutsunderlag för allmänhet och samhällsaktörer samt uppvisa långsiktig förbättring av träffsäkerhet".

Används av många

Det är inte enbart privatpersoner som använder sig av SMHI:s prognoser. Sjöfarten, flygplatser och energibolag tillhör några av väderinstitutets kunder. För lantbrukare är väderinformationen viktig för att fatta rätt beslut om när de ska så, skörda och bespruta, skriver Dagens Nyheter.

SMHI har så tidigt som för sex år sedan blivit kritiserade, av dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C), för att det 85-procentiga målet inte uppfyllts. Nu när regeringen slopat kravet är det därför välkommet hos SMHI mot bakgrunden att väderinstitutet inte vill fästa sig till en enskild siffra.

– Vi kommer även fortsättningsvis att redovisa statistiken, men det är inte siffran i sig som är målet utan att den långsiktigt förbättras, säger Ilmar Karro vid SMHI till tidningen.

 

PROGNOS: Så blir vädret där du bor

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag