Slöjskandal anklagas för att vara en kupp

Aye Alhassani, 23, fick inte jobb på SAS för att hon bar slöja.
Foto: Alex Ljungdahl

Nyheten om slöjförbudet på SAS var resultatet av en välplanerad kupp, hävdas det nu:

Redan flera dagar innan Aye Alhassani, 23, besökte flygbolaget för en anställningsintervju – där hon fick beskedet att religiösa symboler inte är förenliga med företagets regelverk – annonserades demonstrationen "Rätten till våra kroppar" på Facebook.

Två dagar efter mediernas rapportering skrev hon:

"Det var det här som vi kämpade för att uppnå. Att storföretag skulle tala ut och ta ställning emot SAS policy."

Den 26 april i år spreds nyheten om att 23-åriga Aye Alhassani ställts inför ett oväntat ultimatum när hon besökte SAS för en anställningsintervju.

Till Expressen sa Alhassani, som till vardags studerar medier vid Södertörns högskola:

– Jag tycker att det är jättehemskt. Det sätter upp så många hinder för mig och andra som bär slöja.

Till SVT sa hon: 

– Rekryteraren frågade om jag kunde tänka sig att ta av mig slöjan, att det var ett ultimatum för att få jobbet på SAS. Men för mig är det inget alternativ.

"Aktivism från muslimer"

Och i Aftonbladet konstaterade hon:

– Jag känner att det här är jättediskriminerande.

Den borgerliga debattören och opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell har nu tittat närmare på det som hände och skriver på sin blogg att det inte alls handlade om jobb utan om "aktivism från muslimer".

Redan den 19 april – flera dagar innan Aye Alhassani genomgick anställningsintervjun hos SAS – berättades det på Facebook om den kommande demonstrationen "Rätten till våra kroppar". En kampanj som Aye Alhassani är mycket engagerad i.

Två dagar efter att medierna berättat om SAS slöjförbud gratulerades Aye Alhassani till "grymt bra opinionsarbete" – och hon svarade:

"WE MADE IT!!!! Nu ska det delaaaas så det ryker!!!!"

Sökte inte fler jobb

Den 30 april svarar hon på frågor i en ny intervju med SVT, och säger:

– Jag har inte sökt fler jobb, men jag har fått en massa erbjudanden. Men jag har inte tackat ja till något. Nu vill jag fokusera på det här fallet i stället, det är det viktigaste just nu.

Samtidigt är hon engagerad som administratör i en sluten Facebookgrupp som kallas "Bojkotta SAS".

I den uppmuntras medlemmarna bland annat att delta i en "konsumentmaktskampanj" och helt enkelt ringa ner företagets växel.

Några av aktivisterna planerar samtidigt att översätta en av artiklarna om Aye Alhassani till både turkiska och arabiska.

Vill översätta artikel till arabiska

Den 28 april skriver en av dem:

"Nu får ni skärpa er. Finns det verkligen inte en enda person som kan tänka sig att översätta denna text till arabiska så att vi kan skicka ut den till arabisk media? Den turkiska översättningen har redan nått en mängd journalister. Vi behöver en arabisk hashtag också."

Rebecca Weidmo Uvell visar också i sin blogg att  aktivisterna koordinerat spam-attacker mot flygbolagets Facebooksida.

Kampanjen avslutades med en kupp under statsminister Stefan Löfvens 1-majtal i Malmö.

När Expressen når Aye Alhassani suckar hon först och konstaterar:

– Jag orkar inte längre. Det känns som att de kommer med fler och fler konspirationsteorier.

Du menar att det Uvell skriver är påhitt?

– Allt är påhittat, ja.

Samtidigt medger hon att hon varit drivande i att sprida information om SAS slöjförbud.

– När det hände ville jag såklart att detta skulle uppmärksammas, eftersom det i min värld är problematiskt att vi har kommit till en nivå där en beslöjad kvinna får välja mellan sin hijab och sitt jobb. Därför uppmuntrade jag folk att sprida det, men vad är felet med det?

Aye Alhassani förnekar bestämt att det skulle röra sig om en planerad kupp eller att hon haft en bestämt agenda inför anställningsintervjun hos SAS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.