Slog larm i flera år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kvinnorna sökte sig till den 60-årige healern för att få hjälp med bland annat migrän och efter traumatiska händelser.
Foto: Mats Endermark

Den 60-årige healern våldtog en 14-årig flicka. Hon larmade omedelbart de ansvariga.

De trodde inte på henne - och inte på någon av de andra flickorna.

- Massagen kan frigöra energier som gör att du upplever det du tror dig vara med om, fick de till svar.

Den 60-årige healern var mycket omtyckt. Kvinnor sökte sig till honom för att få hjälp. Familjer bad honom hela deras döttrar. Mannen har arbetat länge som healare och har högt anseende. Han har varit verksam i Sverige men också internationellt med healing, "trancehealing" och spiritualistiska seanser. Övergreppen mot flickorna började 2002.

"Alla försökte övertyga mig"

 En 15-årig flicka fick trancehealing av 60-åringen. Till en början var en person med under massagen, men hon lämnade rummet. Då utnyttjade 60-åringen henne sexuellt. Flickan berättade på kvällen för sin mamma om vad som hade hänt. - Men alla försökte övertyga mig om att inget hade hänt, sa flickan i domstolen. Tre år senare våldtog 60-åringen en 14-årig flicka under massage. Flickan ringde omedelbart efteråt till en av deltagarna i en healingkurs och berättade vad som hänt. Kvinnan ringde då två andra kvinnor som arbetar med den 60-årige healern. - Det du tror dig ha varit med om har inte hänt, svarade de.

"Vuxna borde ha reagerat"

 Kvinnorna och männen i healerns närhet vägrade tro på flickornas berättelser. - Det borde ha funnits vuxna som reagerat. Men man har inte velat då man har varit så betuttad i karln, säger chefsåklagare Peter Claeson. - Det framgår tydligt att några av dem inte vill tro på tjejerna. Det är märkligt. Först i höstas larmades polisen. I går dömdes mannen till fem års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.