Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slog ihjäl två personer - rättegång börjar i dag

Doudou Ahoka, 34, misstänks ha dödat två personer i Ljungsbro i höstas. I dag börjar rättegången.Foto: Facebook

Doudou Ahoka, 34, som misstänks ha dödat två personer i Ljungsbro i höstas sökte vård, och ringde polisen flera gånger före morden.

Han beskrevs av vittnen som paranoid och skräckslagen.

I dag börjar rättegången.

Åtalades för två mord

• Doudou Ahoka åtalades den 12 februari för mord, mordförsök, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och grov misshandel.

• Både den 57-åriga kvinnan och den 15-åriga pojken slogs ihjäl med ett järnrör natten till den 2 november i fjol.

• Doudou Ahoka är dömd till fängelse flera gånger – bland annat för misshandel, hot och övergrepp i rättssak.

• Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led Doudou Ahoka av en allvarlig psykisk störning när han begick morden, men störningen finns inte kvar. Han kan därför dömas till fängelse.

Källa: TT

– Jag ska dö i natt!

Så säger nu åtalade Doudou Ahoka när han torsdagen före morden går in på en beroendemottagning i Linköping. Han skickas ned till psykakuten, och avböjer poliseskort. Där ber han att få prata med en läkare, men försvinner sedan utan att gå in.

På dagen före mordnatten är Doudou Ahoka på ett av Stadsmissionens boenden för att besöka en person. Efter det att han berättat om sitt missbruk ordnar en anställd en plats på ett behandlingshem, men först efter helgen.

"Kidnappat mig"

Kvinnan erbjuder sig att skjutsa Doudou Ahoka till ett vandrarhem i Norrköping. På vägen dit blir han mer och mer paranoid, berättar hon i förhör. Han försöker öppna bildörren, och säger att alla bilar är efter honom. Hon beskriver hans "skrämda ögon".

I bilen ringer han upp polisen, framgår av utredningen.

– Det är så att folk har kidnappat mig, säger han, och tillägger att det är slut på hans liv "här och nu".

Väl framme i Norrköping verkar han lugn, och blir avsläppt.

Landstinget utredde senare Doudou Ahokas vårdkontakter, men anser sig inte ha gjort något fel.

I en galleria i Norrköping tar han kontakt med en butiksanställd. Han vill att polis ska komma dit. Han upprepar gång på gång att han känner sig rädd och förföljd.

Ringer igen

För en väktare berättar Doudou Ahoka att han har ett pris på sitt huvud, på en miljon kronor. Väktaren ringer till polisen och säger att "något inte stämmer" med mannen. I senare förhör säger väktaren att han aldrig har sett någon "med sådan skräck som denna kille hade". Mannen upplevs dock aldrig som hotfull eller våldsam.

På en buss på väg till Ljungsbro utanför Linköping ringer Doudou Ahoka polisen igen. Han berättar att han känner sig hotad för att han har en skuld. Samtalet avslutas med att han uppmanas att besöka en polisstation dagen efter.

Drygt två timmar senare grips han. Då har han slagit ihjäl en kvinna och en 15-årig pojke med ett järnrör.