Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slog ihjäl maken när barnen låg och sov

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anneli Auer i finska Ulvsby slog ihjäl sin make i bostaden. Under tiden låg parets barn och sov. Fyrbarnsmamman dömdes för dådet.
Foto: John Palmén

Anneli Auer, 45, i finska Ulvsby slog ihjäl sin make i bostaden. 

Under tiden låg parets barn och sov. Äldsta dottern vaknade och såg sin pappa ligga på golvet. 

I dag dömdes fyrbarnsmamman för dådet, uppger tidningen Iltalehti. 

Det var i början av december 2006 som mannen dödades med kniv och vedträn hemma i Ulvsby, västra Finland. Först i höstas greps hans hustru Anneli Auer, 45, misstänkt för dådet och åtalades senare för mord, uppger finska Yle.

 Enligt åklagaren började paret gräla och mannen sårade sin hustru med kniv. Då slog hon till honom två gånger så att han fick allvarliga skador. 

 Anneli Auer trodde att maken hade dött och försökte dölja brottet genom att slå sönder ett fönster och placera ut blodiga skospår. 

 Under tiden låg parets fyra barn och sov i en annan del av huset.

Dödande slaget

 Anneli Auer kontaktade larmcentralen och sade att en okänd gärningsman hade dödat maken. Under tiden vaknade den då nioåriga dottern, och när mannen började ge ljud ifrån sig räckte modern över luren till henne.

 Rätten tror att det var då kvinnan gick iväg och gav honom det dödande slaget.

 Dottern grät och bad om hjälp i telefon, men trodde att det var någon annan som hade dödat pappan. Hon såg honom ligga på golvet.

Skyldig

 Polisen trodde länge på uppgifterna att en inkräktare dödat mannen och Anneli Auer kunde fortsatta sitt vanliga liv. Först efter närmare tre år greps hon av polis.

 På tisdagen fastslog Satakundas tingsrätt att fyrbarnsmamman har gjort sig skyldig till dådet. Hon ska nu genomgå en sinnesundersökning, uppger den finska tidningen Iltalehti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.