Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slår tillbaka mot Hallengrens ord: ”En lång rad handlingar”

Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att hon givit Coronakommissionen tillgång till all information som de behöver. 

Det påståendet utmanas av Peter Wennblad, ledarskribent på SvD, som säger sig ha sett en lång rad minnesanteckningar som regeringskansliet inte lämnat ut.

”Det finns en lång rad handlingar, troligen hundratals, som regeringskansliet valt att inte lämna över till kommissionen, ” skriver han i SvD.

Regeringen möter växande kritik efter att Coronakommissionen nekats tillgång till handlingar som rör pandemihanteringen. Något som Dagens Medicin var först att rapportera om.

De specifika handlingarna är så kallade ”minnesanteckningar” från interna möten med bland annat Gruppen för strategisk samordning, GSS, som spelade en central roll i regeringens krishantering under coronapandemin. 

Vid mötena har flera av Sveriges mäktigaste tjänstemän mötts löpande för att diskutera frågor rörande pandemin.

Regeringen avfärdar själva kritiken och menar att GSS inte är ett beslutsorgan och att de därför inte fört protokoll. Därmed skulle inte ens enskilda minnesanteckningar från deltagarna vara något man lämnar ut. 

Socialminister Lena Hallengren (S) menar också att man gjort allt för att kommissionen ska ha tillgång till den information som finns.

– Det förekommer att mötesdeltagare gör egna minnesanteckningar. Enligt etablerad praxis anses Regeringskansliet inte förfoga över denna typ av anteckningar. Det upp till varje enskild tjänsteman i vilken utsträckning noteringar förs inför, under och efter möten och de används endast till stöd för den enskildes minne, säger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar till Expressen.

Wennblad: Handlingarna finns

Men på torsdagen skriver Peter Wennblad på Svenska Dagbladet i en ledartext att han sett en lång rad handlingar, så kallade ”annoterade dagordningar” eller protokoll, som regeringen inte velat lämna ut. 

Enligt Wennblad, som tipsats av en källa på regeringskansliet, innehåller dagordningarna strategiska diskussioner på ”hög nivå” under pandemins början. Tjänstemännen ska vid de internerna mötena i GSS bland annat diskuterat var man befinner sig i arbetet och vilka avvägningar som behöver göras, skriver han i texten. 

Källan uppger även att informationen i handlingarna skulle kunna hjälpa Coronakommissionen att förstå hur den svenska strategin kring pandemin växte fram under våren 2020, enligt Wennblad.

Handlingarna ska finnas sorterade i regeringskansliets interna dokumenthanteringssystem. Och det ska troligen röra sig om ett ”hundratal”. 

Enligt en källa på kriskansliet har Coronakommissionen inte fått se dessa dokument ”för att den inte frågat efter dem”. 

Kriskanslichefen Katja Anell skriver i ett sms till Wennblad att hon inte har tid att svara på ”ja- och nej-fråga om det finns annoterade dagordningar”.

Se även:

FHM höll pressträff om coronaläget på torsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.