Christina Tallberg, ordförande för PRO, menar att det är ett slöseri med tid och pengar att inte ge äldre bra vård. Foto: Jack Mikrut / PRO
Christina Tallberg, ordförande för PRO, menar att det är ett slöseri med tid och pengar att inte ge äldre bra vård. Foto: Jack Mikrut / PRO

Slår larm: Seniorer nekas livräddande vård

Publicerad

Äldre diskrimineras i sjukvården och omsorgen.

Nu larmar pensionärsorganisationerna om att seniorer nekas viktiga undersökningar och livräddande vård.

– När man kommit upp i ålder är man inte värd att satsa på. Det är den allmänna attityden till äldre, säger Christina Tallberg på PRO.

Äldre får stå tillbaka i sjukvård och omsorg på ett orättvist och omotiverat sätt. Det anser Pensionärernas riksorganisation, PRO, och SPF Seniorerna. Båda organisationerna har påtalat ålderismen i egna rapporter, remissvar och debattartiklar. 

– Åldersgränser i sjukvården är ren diskriminering. Enligt lagen ska vård ges på lika villkor för hela befolkningen. Att man särskiljer människor utifrån ålder ger farliga signaler, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF. 

Ofta utesluts seniorerna från att vara med och bestämma om sin vård och behandling.

– När man hamnar i en hjälpsituation blir man ofta tilltalad som ett barn, saker bestäms över huvudet på en. Det retar mig oerhört. Man har lång livserfarenhet, har arbetat hela livet, har hög kompetens och är i högsta grad talbar. Det retar mig oerhört, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Eva Eriksson poängterar att äldre ska ha rätt till samma vård som andra och att bedömningarna ska utgå från individen.

– Det är som att gammal är lika med svag och sjuk. Men så behöver det inte vara. Det finns många aktiva pensionärer som är 85. Det gör mig urförbannad. Det är en attityd och eftersläpning i kunskap. Vi blir allt äldre och är friskare långt upp i åldern. 

Vill ha mammografi även för äldre

Det finns en rad missförhållanden organisationerna vill se ändring på. Att kvinnor som är 75 år eller äldre utesluts från screening av bröstcancer är en sådan. Det är omkring 230 000 kvinnor som inte blir kallade till gratis mammografiundersökning.   

– Fler och fler kvinnor över 75 år insjuknar i bröstcancer. Det är viktigt att upptäcka tumören i ett tidigt skede. Vi vill att även äldre kvinnor blir kallade och att det är gratis, för det är då man går, säger Christina Tallberg på PRO. 

– Cancern vänder inte i dörren bara för att man fyllt 65 år. Var femte som drabbas av bröstcancer har fyllt 75, det är 2 000 fall varje år. Jag har svårt att förstå åldersgränsen. Det här pekar på att det inte är så noga med äldre, säger Eva Eriksson på SPF.

Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, menar att äldre ska ha rätt till samma vård som andra.Foto: Tomas Södergren / SPF Seniorerna

Idag kallas inte kvinnor som är äldre än 64 år till test för livmoderhalscancer, även det vill PRO ändra på. De vill också se screening för prostatacancer hos äldre män.

– Vi vet att äldre med prostatacancer får sämre vård, i många fall. Men om man får hjälp i tid kan man leva  ett bra liv även om man haft en allvarlig sjukdom, säger Christina Tallberg. 

Äldre med många sjukdomar far särskilt illa

De båda pensionärsorganisationerna har lobbat för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre med vaccinationer mot influensa, pneumokocksjukdom och bältros. Och förslaget har stort stöd, 86 procent av organisationernas medlemmar är positiva till ett vaccinationsprogram. Med åldern försämras immunförsvaret och vaccination kan minska sjuklighet och dödlighet bland äldre.  

– Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har provats i Storbritannien med gott resultat, säger Christina Tallberg. 

Andra viktiga frågor PRO slåss för är att läkemedel ska testas på personer över 65. Idag sker det alltför sällan, trots att en äldre kropp kan reagera annorlunda på ett läkemedel. Situationen för multisjuka äldre måste också förbättras, så att de slipper träffa många olika läkare och fara in och ut på akuten. Ungefär 5 procent av de äldre har stora behov, och de står för 50 procent av kostnaden. 

– Att äldre får ett dåligt omhändertagande är slöseri med tid och pengar. Ett bättre omhändertagande är bra både för den enskilde och rent samhällsekonomiskt, säger Christina Tallberg. 

Att alla över 65 får rätt till läkemedelsgenomgång och en läkemedelslista som alla läkare kan se är andra åtgärder för att få en mer sammanhållen vård för de allra sjukaste. Dessutom måste äldre inkluderas i kliniska studier av läkemedel och vård, det är ändå de som är de största konsumenterna. 

– Det finns en stor brist på forskning om sjukdomar bland äldre. Det måste man komma tillrätta med, säger Eva Eriksson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag