Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Släpptes från fängelse – då dödade han Lotta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter en kort relation ville Lotta inte träffa mannen längre.
I helgen bröt han sig in i hennes bostad och misshandlade henne till döds.

Efter en kort relation ville Lotta, 41, inte längre träffa den 33-årige mannen - det gjorde honom ursinnig.

I helgen bröt han sig in i Lottas bostad och misshandlade henne till döds.

Bara fem dagar tidigare satt han anhållen för grov kvinnofridskränkning – och nyligen släpptes han från ett fängelsestraff.

Klockan 17.07 på tisdagen stängdes respiratorn av på Karolinska i Solna.

Sedan i helgen har 41-åriga ekonomiassistenten Lotta legat där med livsuppehållande åtgärder. Men hennes liv gick inte att rädda.

Natten mot lördag, efter flera månaders helvete, misshandlades hon till döds. En 33-årig man sitter nu häktad, misstänkt för att ha dödat Lotta. Det var Aftonbladet som först rapporterade om den fruktansvärda misshandeln som tog Lottas liv och som nu försatt familj och anhöriga i stor sorg.

– Det är fruktansvärt. Hon har blivit mördad. Vi har gjort allt för att det här inte ska hända. Sista tiden var hon livrädd, berättar en anhörig till Lotta.

Och den hemska historien började redan i februari i år.

Har fler fängelsestraff bakom sig

33-åringen som misstänks ha mördat Lotta, och som nu sitter häktad för brottet, har flera svåra misshandelsdomar bakom sig och nyligen släpptes han villkorligt från ett fängelsestraff.

Enligt Aftonbladet dömdes mannen 2005 till åtta års fängelse för bland annat grov misshandel. Därefter har flera tingsrätter vid minst fyra tillfällen dömt honom till skyddstillsyn för en lång rad brott, bland annat misshandel, olaga hot, hot mot tjänsteman och försök till utpressning, enligt tidningen.

I lördags var det mannen själv som ringde polisen. Några timmar senare anhölls han. Detta efter att han ska ha brutit sig in och utsatt Lotta för dödligt våld.

Enligt uppgifter till Expressen, som även Aftonbladet skrivit om, var mannen vansinnig efter att Lotta inte längre velat träffa honom efter en kort relation.

Sedan dess har tillvaron varit ett helvete för henne.

– Hon sa tidigt att hon inte ville ha med honom att göra, men hon har varit livrädd. Man märkte hans aggressivitet och hans kontrollbehov var enormt. Han har varit väldigt hotfull och trakasserat och misshandlat henne flera gånger, berättar en anhörig.

Mannens förföljelse blev som terror

Förföljelsen beskrivs som ren terror. Lotta tvingades den sista tiden bo på olika adresser för att undkomma mannen. Till slut anhölls 33-åringen i sin frånvaro, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Det var för två veckor sedan.

Strax innan helgen, före mordet, hävdes anhållandet – och mannen bröt sig in i Lottas bostad.

– Det känns fruktansvärt. Det går inte att beskriva. Vi har varit så oroliga för henne, berättar en anhörig.

Våldet var så kraftigt att Lottas liv inte gick att rädda. På sjukhuset var hon hjärndöd och respiratorn fick till slut stängas av.

Flera personer, både personal på sjukhuset och hennes anhöriga, vittnar om att det är bland det värsta de har sett. Ursinningslöst våld mot huvud och ansikte.

Att åtalet mot mannen lades ner grämer förstås Lottas anhöriga.

– Det lades ner för att målsägaren inte ville medverka. Det här är ju ett målsägandebrott och om målsäganden inte berättar så kan man inte ha någon frihetsberövad, säger Maria Hävermark, åklagare vid Västerorts åklagarkammare till Aftonbladet.

"Vi var så oroliga för henne"

Mannen häktades i måndags och utredningen pågår än.

Men för de anhöriga blir vardagen förstås aldrig densamma.

– Lotta var världens snällaste, det finns så mycket att säga. Att hon fick leva som hon gjorde den sista tiden känns... Det känns helt fruktansvärt, säger en anhörig.

De har godkänt att Expressen publicerar namn och bild. Men sorgen är obeskrivlig.

– Lotta var väldigt mån om alla och var väldigt godhjärtad. Vi var så oroliga för henne och nu har det fruktansvärda hänt. Det finns inte ord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.