Släppt efter afghanskt Twitter-larm

Publicerad
Kidnapparna i Afghanistan förstod sig varken på engelska eller Twitter, så en fången japan kunde med en lånad Nokia öppet "twittra" om var han befann sig. Nu ger han en inblick i rebellernas världsbild.
"Jag lever, men sitter inlåst" och "Platsen är Archi i Kunduz, i krigsherren Lativs fängelse".
De två Twitter-meddelandena var de första livstecknen från journalisten Kosuke Tsuneoka på flera månader. Om detta bidrog till att han den gångna helgen släpptes är oklart.
Tillbaka i Tokyo berättade han i ett anförande på The Foreign Correspondents' Club of Japan (FCCJ) i tisdags om hur han lurat sina kidnappare.
- De kom till mig med en Nokia N70, den senaste modellen bland deras mobiltelefoner, och frågade om finesserna.


Tvättade håret

Nokia N70 lanserades 2005, och Tsuneoka utnyttjade att kidnapparna var dåligt uppdaterade på teknikfronten.
- Jag berättade att det finns något som heter Twitter. De bad mig att visa vad det är, så jag skickade Twitter-meddelandena framför ögonen på dem. De pratar inte engelska, så det var lugnt.
Efter att ha suttit kidnappad i norra Afghanistan sedan i april fick Tsuneoka dagen efter "twittrandet" beskedet att han skulle tvätta håret, och kördes sedan till säkerheten i Kabul. Det har sagts att kidnapparna var talibaner, men Tsuneoka ger en annan bild.
- De sa att jag släpptes eftersom jag är muslim, men det tvivlar jag på, de bad inte ens. Jag har aldrig sett mujahedin ("heliga krigare") som inte ber.

"Muslimer är bra"

Enligt japanen hörde gärningsmännen till Hizb-i-Islami, ett konservativt afghanskt parti med kopplingar till president Hamid Karzai. De serverade sin fånge gott om mat och brukade aldrig våld, men beskrivs av Tsuneoka som "extremt obildade".
- De verkade ha en mycket simpel världsbild: muslimer är bra, icke-muslimer är dåliga människor som kommer och anfaller dem.
- När jag berättade för en av dem att mitt äktenskap tagit slut efter fem månader var hans fråga: Dödade du din ex-fru då? Jag sa, "aldrig i livet", men han sa att det skulle han ha gjort.
Kidnapparnas medievanor följde samma linje.
- Alla krigare hade mobiler, men i telefonerna hade de bara videosnuttar om talibanerna. De sjöng sånger till talibanernas ära.

Henrik Samuelsson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag