Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Släpp de svenska journalisterna fria"

De svenska journalisterna sitter fängslade i Eritrea och Etiopien.

I regeringens utrikesdeklaration krävde Carl Bildt att Dawit Isaak, Martin Schibbye och Johan Persson ska försättas på fri fot.

Utrikesminister Carl Bildt, M, har fått kritik för att inte göra tillräckligt för de fängslade svenska journalisterna Dawit Isaak i Eritrea och Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien.

Under regeringens utrikesdeklaration i riksdagen – där Sveriges ståndpunkter i de flesta av världens problem och utmaningar räknas upp – nämnde Bildt svenskarna.

Men det dröjde ända fram till slutet av det halvtimmeslånga talet.

– Fängslade Dawit Isaak och Martin Schibbye och Johan Persson bör försättas på fri fot, sa Bildt.

Schibbye och Persson har suttit fängslade sedan i somras misstänkta för terrorbrott när de olovligen tog sig in i Etiopien. Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001 utan att ha fått en rättegång.

I utrikesdeklarationen krävde också Carl Bildt att Syriens president, Bashar al-Assad, ska kliva åt sidan och att en demokratisk process ska inledas med representanter för hela det syriska samhället.

– Endast så kan ett inbördeskrig som skulle vara förödande för hela regionen undvikas, sa Bildt.

Även Urban Ahlin, utrikespolitiske talesperson i Socialdemokraterna, krävde Assads avgång under utrikesdebatten i riksdagen.

Bildt nämnde också Sveriges medlemskap i Europeiska unionen och sa att Sverige ska både kunna ge och ta emot stöd.

– Såväl civilt som militärt, sa Bildt.

– Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas, fortsatte Bildt.