Mystiskt. På åttio ­meters djup ligger den mystiska cirkeln som ingen tycks kunna förklara vad det är. Foto: Foto: Ocean X-team
Mystiskt. På åttio ­meters djup ligger den mystiska cirkeln som ingen tycks kunna förklara vad det är.  Foto: Foto: Ocean X-team

Släggan ska lösa Östersjömysteriet

Publicerad

På måndag gör Ocean X Team ett nytt försök att lösa gåtan på Östersjöns botten.

Den här gången tar de med en slägga för att få med sig en bit av cirkeln upp.

Nu kan Expressen visa bilder på ett mystiskt hål som upptäckts i cirkeln.

- Det är ett runt svart hål rätt in i den här strukturen, säger Peter Lindberg som leder laget.

På åttio meters djup någonstans i Östersjön ligger den mystiska cirkeln, som är ungefär 60 meter i diameter.

Mystiskt hål
Det var i juni förra året som Peter Lindberg och hans team stötte på den när de var ute och letade efter en hemlig skatt.

En rad upptäckter

Sedan dess har spekulationerna avlöst varandra om vad det kan röra sig om, allt från ett Ufo till formationer av sandsten.

Ett första försök att undersöka cirkeln gjordes av Ocean X Team i början av juni. Dykarna gjorde en rad spännande upptäckter men lyckades inte förstå vad cirkeln egent­ligen var för något. På måndag ger de sig ut ännu en gång.

- Förra gången tog vi med oss lösa stenar. Den här gången ska vi försöka få med oss en bit av själva strukturen, säger Peter Lindberg.

Vid den första undersökningen upptäckte dykarna ett märkligt hål på 1,5 x 2 decimeter på ett ställe mitt på cirkeln. Det kommer de nu att undersöka mer noggrant.

- För oss är det ett runt svart hål rätt in i den här strukturen, så det är klart att man blir nyfiken på vad det är. Vi vet inte hur djupt hålet är. Om vi inte lyckas se botten på det med lampor och kamera får vi försöka skicka ner en kamera, säger Peter Lindberg.

Vad kan det vara för något?

- Jag passar mig för att ha några teorier, men det skulle kunna vara en sådan gryta som bildas när en sten har roterats av smältvattnet och borrat sig ner i en klippa. Sådana kan man hitta även på torra land. Men det vet vi inte förrän vi ser vad som finns däri.

Svåra förhållanden

Men det är inte säkert att dykarna hittar hålet igen. Förhållandena vid cirkeln är svåra. Det är dålig sikt och helt mörkt på havsbotten.

- Dessutom är det fem grader kallare än normalt på den här platsen. Man säger att bottentemperaturen ska vara runt fyra plusgrader, men här är det en minusgrad.

Den nya expeditionen väntas ta tio till tolv dagar. I slutet av juli hoppas Ocean X Team att de ska kunna berätta mer om ­cirkeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag