Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump tvingades ställa in valmöte efter oväder

Både Donald Trump och Joe Biden besökte under torsdagen Florida.
Trump vid torsdagens valmöte i Tampa.Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden på torsdagen.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Demokraternas presidentkandidat, före detta vicepresident Joe Biden.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump satsar hårt på att bli omvald och vinna sin hemstat Florida.Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump tvingades ställa in ett valmöte i North Carolina på grund av oväder – och fortsatte till Tampa i Florida där han och Joe Biden utkämpar en ”duell”.

– Om jag kan bli bättre kan alla bli bättre, sade Trump i sitt tal i Tampa där han bland annat tog upp pandemin.

De båda kandidaterna satsar hårt på att vinna Florida där de ligger jämsides i mätningarna.

Det är ovanligt att båda presidentkandidaterna befinner sig i samma stad samtidigt, men under torsdagen besöker både Joe Biden och Donald Trump staden Tampa i Florida.

Florida är en viktig delstat som kan bli avgörande i valet. Det är mycket jämnt i mätningarna, så deras framträdanden i Tampaområdet med flera miljoner invånare kan få stor betydelse.

Utan munskydd

Trump talade i Tampa inför en stor publik där människor stod tätt intill varandra utan att bära munskydd. Presidenten sade att man bör bära mask när det inte går att hålla avstånd.

– Om ni kommer nära, bär mask. Det är inte kontroversiellt för mig. Social distans, social distans, sade Trump – som tidigare under torsdagen tvingades ställa in ett valtal i delstaten North Carolina på grund av oväder och stormvarningar.

Joe Biden framträdde i Coconut Bay i Florida innan han skulle fortsätta till Tampa. Han anklagade Trump för att dennes valmöten är ”superspridar-event” där publiken inte bär munskydd.

”Han sprider virus”

– Han sprider mera virus runt landet och han är här i Florida i dag. Han sprider dessutom splittring. Vi behöver en president som enar oss, inte splittrar oss, sade Biden.

Donald Trump vann i Florida 2016 och sedan ett år tillbaka räknas Florida som hans hemstat.

Under sommaren har Joe Biden stått som segrare i opinionsundersökningarna i Florida, men ju närmare valet kommit har siffrorna jämnat ut sig.

Dött lopp i mätningarna

I onsdags gick Trump om Biden för första gången sedan i april, enligt Realclearpolitics som sammanställer olika opinionsmätningar.

Försprånget med 0,4 procentenheter höll dock endast i 24 timmar, och på torsdagen är det dött lopp: 48 procent vardera.

Det är dock oklart hur stor påverkan kandidaternas besök i Tampa verkligen får – eftersom 48 procent av de registrerade väljarna redan har förtidsröstat, enligt de senaste siffrorna. 

Expressens korrespondent Johan Eriksson är på plats under båda kandidaternas framträdanden.

Här avbryts Donald Trump mitt i kampanjtalet:

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat. 

Prognosdata USA-valet
Förklaring

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.