Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Släck lamporna, stäng av tv:n och tänd ljus

Anders Persson, 32, föräldraledig miljöinspektör med dottern Amanda 1 år, Stockholm:
Jo det ska jag. Som symbolhandling tycker jag att det är bra men det vill till lite mer om vi faktiskt vill ha en förändring. Det krävs politiska beslut för att något ska hända i verkligheten och för det krävs en medvetenhet hos allmänheten.
Foto: Hampus Hagstedt
Stefan Wolf, 47, Kungsholmen, platsansvarig på matbutik:
Nej vi kommer inte att släcka ner. Det ä r en bra grej men det funkar inte för vår verksamhet.
Foto: Hampus Hagstedt
Ramona Andersson, 46, köpman, Sundbyberg:
Ja! Det gör vi varje år! Hör släcker vi ner allt som inte är direkt nödvändigt för vår egen säkerhet. Eller ja, kylar och frysar får ju också gå , såklart.
Foto: Hampus Hagstedt
Samira Rehn, 60, florist, Hökarängen:
Absolut! För att visa solidaritet med alla andra och för att det är viktigt att visa att jag tycker vi ska bry oss om miljön.
Foto: Hampus Hagstedt
Birgitta Hammar, 73 pensionär, Stockholm, med hunden Tina:
Nej, jag sparar jämt och har bara lampan tänd i det rum jag är. Jag tänker på naturen och därför gör jag ingenting extra.
Foto: Hampus Hagstedt

Släck lamporna, stäng av tv:n, och tänd levande ljus.

I morgon är det dags för världens största miljömanifestation - Earth Hour.

Syftet är att lyfta klimatfrågan.

– Tänd ljus och umgås och prata en timme utan datorer och tv-program, säger Mariann Eriksson vid Världsnaturfonden, WWF.

FAKTA

Världsnaturfondens, WWF:s, fyra uppmaningar till makthavarna i år:

Bilen - gör det lättare för Sveriges befolkning att resa klimatsmart och med bra kollektivtrafik.WWF vill ha transporter som helt baseras på el och hållbara förnybara bränslen. 

Biffen - underlätta för människor att äta mindre och bättre kött. WWF vill se fler hälsosamma, goda, prisvärda och klimatsmarta alternativ till kött.

Bostaden - se till att energin inte slösas bort i våra bostäder. Ställ hårdare energikrav på byggnader och ge oss bättre möjlighet till att producera egen el och sälja överskottet.Börsen - se till att våra statliga pensionspengar i AP-fonderna slutar bidra till den globala uppvärmningen och i stället hjälper till att hejda den, genom investeringar i framtidens hållbara och förnybara energisystem.

Källa: www.wwf.se.

Earth Hour-bakelsen 2014: Raw food-chokladdröm

Inför årets Earth Hour har Mia Öhrn, konditor och matskribent, och Pia Hall, matskribent med inriktning på vegetariskt, för WWF tagit fram en bakelse som bakas helt utan ugnens hjälp.

Detta recept räcker till 8-10 bakelser som antingen kan göras i en stor eller flera små formar.

Botten:

150 g ekologisk sötmandel
150 g ekologiska valnötter
100 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga Dekor:
 Kakao och bär

Chokladmousse:
150 g ekologiska dadlar, gärna färska, saftiga
2 mogna ekologiska avokado
2 mogna ekologiska bananer
1 dl ekologisk kakao (alternativt raw kakao)
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl (110 g) agavesirap
1 krm salt


Gör så här:

1.Botten: Klä en form som mäter cirka 18 x 20 cm med bakplåtspapper. 
2. Mixa mandlar och valnötter fint i en matberedare. Väg upp dadlarna och kärna sedan ur dem. Tillsätt dadlarna till nötblandningen och mixa ihop till en smulig och lite kladdig massa. 
3. Tryck ut massan i botten av formen.
4. Chokladmousse: Väg upp dadlarna och kärna ur dem. Kör dem till mos i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa någon minut till en krämig mousse. Bred ut moussen i ett jämnt lager i formen. Låt stå i kylen och stabiliseras i cirka 1 timme.
5. Lossa kakan ur formen genom att ta tag i bakplåtspappret och lyfta över den till en skärbräda. Skär kakan i långsmala bitar. Lättast går det om du sköljer av kniven med hett vatten mellan varje knivtag.

6. Dekorera eventuellt med pudrad kakao och färska eller frysta bär, gärna vinbär.

Mellan 20.30-21.30, lokal tid, på lördagskvällen är timmen slagen för Earth Hour. Då uppmanas hushåll och företag att släcka all belysning, och eventuellt stänga av elektriska apparater.

För femte året i rad deltar Sverige officiellt i Earth Hour. Första året Earth Hour hölls var i Sidney i Australien 2007. Resultatet blev att 2,2 miljoner sydneybor och 2000 företag minskade Sydneys elförbrukning med 10,2 procent.

Uppmärksamma klimatfrågan

Men syftet med kampanjen, som drivs av Världsnaturfonden, är i första hand inte att minska elförbrukningen under en timme, utan att uppmärksamma klimatfrågan.

– Signalen vi vill skicka till politikerna detta år, som dessutom är valår, är att ta klimatfrågan på allvar, säger Mariann Eriksson, kommunikationschef för WWF.

Förutom alla de privatpersoner som valde att släcka förra året slocknade ljuset i upplysta byggnader som Eiffeltornet i Paris, operahuset i Sidney och Stockholms slott.

Förra året deltog 7001 städer i 153 länder i samtliga 7 världsdelar.

– Earth Hour växer i världen för varje år. Kampanjen är nästan som störst i utvecklingsländer som Indien, Kina och Indonesien. I Sverige är kommuner och skolor jätteengagerade, vilket lyfter klimatfrågan till diskussion, säger Mariann Eriksson.

Vill nå två miljarder

Målet är att kampanjen ska nå två miljarder människor i världen och halva Sveriges befolkning.

– Politikerna, företagen måste dra sina strån till stacken, men också vi privatpersoner, säger Marianne Eriksson, och fortsätter:

– Är man snäll mot miljön är man även snäll mot sig själv. Cyklar man i stället för att ta bilen får man motion, äter man hälsosamt så mår man bättre, och så vidare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!