Anders Persson, 32, föräldraledig miljöinspektör med dottern Amanda 1 år, Stockholm: Jo det ska jag. Som symbolhandling tycker jag att det är bra men det vill till lite mer om vi faktiskt vill ha en förändring. Det krävs politiska beslut för att något ska hända i verkligheten och för det krävs en medvetenhet hos allmänheten. Foto: Hampus HagstedtAnders Persson, 32, föräldraledig miljöinspektör med dottern Amanda 1 år, Stockholm: Jo det ska jag. Som symbolhandling tycker jag att det är bra men det vill till lite mer om vi faktiskt vill ha en förändring. Det krävs politiska beslut för att något ska hända i verkligheten och för det krävs en medvetenhet hos allmänheten. Foto: Hampus Hagstedt
Anders Persson, 32, föräldraledig miljöinspektör med dottern Amanda 1 år, Stockholm:
Jo det ska jag. Som symbolhandling tycker jag att det är bra men det vill till lite mer om vi faktiskt vill ha en förändring. Det krävs politiska beslut för att något ska hända i verkligheten och för det krävs en medvetenhet hos allmänheten. Foto: Hampus Hagstedt
Stefan Wolf, 47, Kungsholmen, platsansvarig på matbutik: Nej vi kommer inte att släcka ner. Det ä r en bra grej men det funkar inte för vår verksamhet. Foto: Hampus HagstedtStefan Wolf, 47, Kungsholmen, platsansvarig på matbutik: Nej vi kommer inte att släcka ner. Det ä r en bra grej men det funkar inte för vår verksamhet. Foto: Hampus Hagstedt
Stefan Wolf, 47, Kungsholmen, platsansvarig på matbutik:
Nej vi kommer inte att släcka ner. Det ä r en bra grej men det funkar inte för vår verksamhet. Foto: Hampus Hagstedt
Ramona Andersson, 46, köpman, Sundbyberg: Ja! Det gör vi varje år! Hör släcker vi ner allt som inte är direkt nödvändigt för vår egen säkerhet. Eller ja, kylar och frysar får ju också gå , såklart. Foto: Hampus HagstedtRamona Andersson, 46, köpman, Sundbyberg: Ja! Det gör vi varje år! Hör släcker vi ner allt som inte är direkt nödvändigt för vår egen säkerhet. Eller ja, kylar och frysar får ju också gå , såklart. Foto: Hampus Hagstedt
Ramona Andersson, 46, köpman, Sundbyberg:
Ja! Det gör vi varje år! Hör släcker vi ner allt som inte är direkt nödvändigt för vår egen säkerhet. Eller ja, kylar och frysar får ju också gå , såklart. Foto: Hampus Hagstedt
Samira Rehn, 60, florist, Hökarängen: Absolut! För att visa solidaritet med alla andra och för att det är viktigt att visa att jag tycker vi ska bry oss om miljön. Foto: Hampus HagstedtSamira Rehn, 60, florist, Hökarängen: Absolut! För att visa solidaritet med alla andra och för att det är viktigt att visa att jag tycker vi ska bry oss om miljön. Foto: Hampus Hagstedt
Samira Rehn, 60, florist, Hökarängen:
Absolut! För att visa solidaritet med alla andra och för att det är viktigt att visa att jag tycker vi ska bry oss om miljön. Foto: Hampus Hagstedt
Birgitta Hammar, 73 pensionär, Stockholm, med hunden Tina: Nej, jag sparar jämt och har bara lampan tänd i det rum jag är. Jag tänker på naturen och därför gör jag ingenting extra. Foto: Hampus HagstedtBirgitta Hammar, 73 pensionär, Stockholm, med hunden Tina: Nej, jag sparar jämt och har bara lampan tänd i det rum jag är. Jag tänker på naturen och därför gör jag ingenting extra. Foto: Hampus Hagstedt
Birgitta Hammar, 73 pensionär, Stockholm, med hunden Tina:
Nej, jag sparar jämt och har bara lampan tänd i det rum jag är. Jag tänker på naturen och därför gör jag ingenting extra. Foto: Hampus Hagstedt

Släck lamporna, stäng av tv:n och tänd ljus

Publicerad

Släck lamporna, stäng av tv:n, och tänd levande ljus.

I morgon är det dags för världens största miljömanifestation - Earth Hour.

Syftet är att lyfta klimatfrågan.

– Tänd ljus och umgås och prata en timme utan datorer och tv-program, säger Mariann Eriksson vid Världsnaturfonden, WWF.

Mellan 20.30-21.30, lokal tid, på lördagskvällen är timmen slagen för Earth Hour. Då uppmanas hushåll och företag att släcka all belysning, och eventuellt stänga av elektriska apparater.

För femte året i rad deltar Sverige officiellt i Earth Hour. Första året Earth Hour hölls var i Sidney i Australien 2007. Resultatet blev att 2,2 miljoner sydneybor och 2000 företag minskade Sydneys elförbrukning med 10,2 procent.

Uppmärksamma klimatfrågan

Men syftet med kampanjen, som drivs av Världsnaturfonden, är i första hand inte att minska elförbrukningen under en timme, utan att uppmärksamma klimatfrågan.

– Signalen vi vill skicka till politikerna detta år, som dessutom är valår, är att ta klimatfrågan på allvar, säger Mariann Eriksson, kommunikationschef för WWF.

Förutom alla de privatpersoner som valde att släcka förra året slocknade ljuset i upplysta byggnader som Eiffeltornet i Paris, operahuset i Sidney och Stockholms slott.

Förra året deltog 7001 städer i 153 länder i samtliga 7 världsdelar.

– Earth Hour växer i världen för varje år. Kampanjen är nästan som störst i utvecklingsländer som Indien, Kina och Indonesien. I Sverige är kommuner och skolor jätteengagerade, vilket lyfter klimatfrågan till diskussion, säger Mariann Eriksson.

Vill nå två miljarder

Målet är att kampanjen ska nå två miljarder människor i världen och halva Sveriges befolkning.

– Politikerna, företagen måste dra sina strån till stacken, men också vi privatpersoner, säger Marianne Eriksson, och fortsätter:

– Är man snäll mot miljön är man även snäll mot sig själv. Cyklar man i stället för att ta bilen får man motion, äter man hälsosamt så mår man bättre, och så vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag