Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SL stoppar inte SD-kampanjen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SD:s kampanj i Stockholms tunnelbana.
Foto: LÄSARBILD

Sverigedemokraternas kampanj i Stockholms tunnelbana har mött en kritikstorm.

Men kampanjen kommer att hänga kvar.

– Vi har en rättighet för politiska partiet att köpa annonsutrymme för att föra fram sitt budskap. Den rätten är stark. Sen har vi gjort en bedömning av det aktuella budskapet och kommit fram till att det inte finns grund till att ta bort enskilda affischer, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

I går startade Sverigedemokraterna sin slutspurt inför EU-valet 25 maj. Totalt lägger partiet 12 miljoner kronor på kampanjen inför valet. Bland annat har partiet köpt reklamplats i Stockholms tunnelbana.

Partiets annonser har mött enorm kritik, särskilt en av affischerna med texten "Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator" fick mycket kritik. SL har drabbats av en våg av kritik i sociala medier. Och folk har också hört av sig till SL:s kundtjänst.

Ingen grund att ta bort

– Det har varit ett hundratal fler samtal än vanligt, och det mesta är kopplat till den här kampanjen, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Under dagen har SL diskuterat innehållet i just den affischen för att se om den ska få vara kvar. Och SL har gjort bedömningen att kampanjen fortsätter.

– Vi har en rättighet för politiska partiet att köpa annonsutrymme för att föra fram sitt budskap. Den rätten är stark. Sen har vi gjort en bedömning av det aktuella budskapet och kommit fram till att det inte finns grund till att ta bort enskilda affischer, säger Suss Forssman Thullberg.

"Glädjande för oss"

Sverigedemokraternas kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein säger att beskedet från SL är glädjande.

– Det är förstås glädjande för oss och att det finns företag och organisationer som ger oss samma möjligheter att föra fram vår politik, säger Joakim Wallerstein.

Många har uttryckt kritik mot just formuleringen om "organiserat tiggeri". Så sent som för fem dagar sedan sade regeringens nationella hemlöshetssamordnare, Michael Anefur, till Svenska Dagbladet att det inte finns belägg för att uppfattningen om organiserat tiggeri stämmer.

– Det där är frågor som du kan ta med informationsstaben, säger Joakim Wallerstein.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.