Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SL: "Nyckeln fanns i tåget"

Foto: Jocke Berglund/Airpictures

Nyckeln fanns i tåget och tåget var obromsat när tåget längs Saltsjöbanan natten till tisdagen körde rakt in ett flerfamiljshus i Saltsjöbaden. 

Det sade SL:s vd Anders Lindström i dag på en presskonferens. 

Under dagen har två av vagnarna bärgats, enligt TV4 Nyheterna. 

– Det är tragiskt det som har inträffat, inte minst för de familjer vars hus är svårt demolerat, sade Anders Lindström under presskoferensen.

– Jag vet inte vad som inträffade men klockan 01.45 kom ett tåg in. Då var en rangerare och en städerska ombord på tåget och sedan åkte tåget i väg. Det som vi vet är att det fanns en nyckel i tåget, att tåget var obromsat och att växeln var öppen. 

Rangeraren är den som ska flytta tågen under städning och har därför nyckel. 

Dessutom kunde Anders Lindström berätta att Saltsjöbanan saknar ett så kallat ATC, ett automatiskt kontrollsystem som begränsar hastigheten automatiskt om föraren kör för fort. Det är inte säkert att ett sådant system hade stoppat tåget, men hastigheten hade i alla fall inte blivit så hög, enligt Anders Lindström.

"Utesluter ingenting"

SL ska nu bland annat undersöka hur deras regelverk ser ut och om dessa har följts. Tågföretaget Arriva ska också inleda en undersökning liksom polisen. 

Lindström fick frågan om tåget kan ha gått i gång av en olyckshändelse.

– Jag utesluter ingenting. Det händer ju att femåringar får i gång en bil. Men det får polisutredningen titta på, sade han enligt TT.

För att kunna flytta på ett tåg måste dödmansgreppet, även kallat säkerhetsgrepp, tryckas ned – antingen med handen eller foten.

– Om man skulle slöa till eller tuppa av slår nödbromsen till på 2–3 sekunder, sade Lars H Ericsson, som är säkerhetsdirektör på SL och också med på pressträffen enligt TT.

TV4 Nyheterna rapporterade på onsdagskvällen att två av fyra tågvagnar hade bärgats från platsen under dagen. De två främsta vagnarna står fortfarande halvvägs inne i det demolerade huset. 

Ingen i huset skadades

Det var vid slutstationen som tåget brakade in i vardagsrummet i en lägenhet på bottenvåningen. Ingen i huset skadades men en ung kvinna satt fastklämd i förarhytten. Hon fördes senare till sjukhus med allvarliga skador.

Kvinnan som jobbar som städerska på tågen har anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt TV4 Nyheterna kan hon förhöras tidigast under torsdag. 

Enligt kammaråklagare Pär Andersson kan misstankarna om brott komma att avskrivas. 

– Ett alternativ är att det här kan vara fråga om en ren olycka där flera tillfälliga och olyckliga omständigheter har radats på varandra. Ett annat alternativ är att det är fråga om ett uppsåtligt brott och det är det vi tittar på, sade han till TV4 Nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.