SL kräver 100 000 av Konstfack

Publicerad
Uppdaterad
Stockholms lokaltrafik (SL) kräver 100 000 kronor och en ursäkt av Konstfack sedan en elev i ett examensarbete klottrat i och slagit sönder ett fönster i en tunnelbanevagn.
- Konstfack ställer sig inte bakom verk som tillkommit genom olaglig handling, säger rektor Ivar Björkman till TT.
Det är andra gången på kort tid som projekt på Konstfack väcker ilska. För inte så länge sedan fejkade en elev vid skolan ett självmordsförsök och ett psykotiskt anfall som en del i ett konstprojekt. Det ledde bland annat till en polisanmälan från personalen på psykakuten vid S:t Görans sjukhus, dit eleven fördes.
Nu gäller det ett examensarbetet från förra våren. I en film går en maskerad graffitikonstnär till verket mitt framför ögonen på passagerarna i en tunnelbanevagn.

Dömer ut

SL:s styrelseordförande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) dömer ut aktionen:
- Det är givetvis fullständigt oacceptabelt när en skola har elever som i ett examensarbete förstör våra vagnar, skapar kostnader på 100 000-tals kronor och skrämmer resenärer så att de känner sig otrygga när de använder kollektivtrafiken.
- Det övergår mitt förstånd att ansvariga personer på skolan inte har stoppat det här för länge sedan. Jag kräver en ursäkt till SL, men framför allt till SL:s resenärer, de ska inte behöva utså sådant. Och sedan är det kostnader för att återställa vagnen. Det får konstfack se till att lösa, säger Wennerholm.
Graffitifilmen visades på en konstmässa i Stockholm i fredags. Den besöktes av bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Även hon reagerade starkt negativt.
- Vad blir nästa grej? Att tända på ett hus och se hur brandkåren reagerar? sade ministern till Aftonbladet.


Rektorn såg filmen

Men den första visningen var på Konstfacks vårsalong. Konstfacks rektor Ivar Björkman såg de uppenbara olagligheterna på filmen där.

Varför kontaktade ni inte SL då och erbjöd er att ersätta det ni förstört?
- Det får jag anledning att återkomma till. Jag tog upp det med institutionen, det var min åtgärd. Och efter det infördes våra etiska riktlinjer för hur sådana här projekt ska hanteras.
Ivar Björkman ska nu utreda om skolan begått något fel.
- Ifall vi har gjort det ska vi förstås ta vårt fulla ansvar, lovar han.
Det handlar om att ta reda på vilket sätt skolan, närmast elevens handledare, var delaktig i olagligheten.
- Jag måste bedöma i vilken utsträckning skolan har varit informerad och stöttat projektets genomförande, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag