Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministerns kritik – mot chaufförens pridevägran

Åsa Lindhagen: ”Det är oacceptabelt”
Nu fördömer jämställdhetsministern Åsa Lindhagen händelsen.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regnbågsflaggor under Stockholm pride 2019. Genrebild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
SL-buss. Genrebild.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Denna vecka ska SL:s bussar prydas med regnbågsflaggor, men när en resenär ifrågasatte varför hans busslinje inte hade flaggor fick han ett kränkande bemötande. 

– Chauffören sa att han inte vill ha några ”fikusflaggor”, berättar passageraren.

Nu fördömer jämställdhetsministern Åsa Lindhagen händelsen.

I veckan märkte han att flera bussar i hans område inte hade satt upp regnbågsflaggor på taket. Han bestämde sig därför under en bussresa att fråga chauffören varför flaggan saknades. 

– Chauffören sa att han inte vill ha några ”fikusflaggor” på sin buss. 

– Jag blev helt chockad av hans svar. Det är djupt kränkande för alla hbtqi-personer att få ett sånt här svar.  

Jämställdhetsministern: ”Oacceptabelt”

När delar av regeringen mötte pressen på torsdagen, kommenterade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen Expressens artikel. 

– Det är oacceptabelt. 

– Det här handlar om att vi ska stå upp för allas lika värda. Och det kan man göra på många sätt, exempelvis genom att hissa regnbågsflagan. Det är ett tydligt ställningstagande för hbtq-personers rättigheter och mänskliga rättigheter överlag, säger hon. 

Flera bussar saknar flagga

Resenären som bor i Rinkeby, i norra Stockholm, säger att flera busslinjer i hans område saknar regnbågsflaggan. I norrort är det transportbolaget Arriva som ansvarar för SL:s busstrafik. 

 Den berörda resenären ska nu ha tagit kontakt med SL angående det som har hänt. 

– Jag kontaktade SL:s kundtjänst och berättade vad jag hade varit med om. Berättade också att flera bussar inte har flaggan. Jag fick ett jättefint bemötande och de skulle ta detta vidare, fick jag höra. 

Expressen kontaktade Arriva på torsdagen, då hade de nyss fått uppgifter om händelsen från kundtjänst. I nuläget kommer de inte vidta åtgärder – då chauffören inte går att identifiera. 

”Det går inte att identifiera föraren baserat på informationen, tyvärr”, skriver Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund i ett sms. 

”Inget beslut som chaufförerna kan ta”

När Expressen tog kontakt med SL presstjänst hade de inte nåtts av informationen. 

– Detta är nytt för mig. Men det är självklart inte ett okej bemötande mot en passagerare och jag förstår att man blir upprörd, säger Johan Nordgren, presskontakt på SL. 

– Detta är nytt för mig. Men det är självklart inte ett okej bemötande mot en passagerare och jag förstår att man blir upprörd, säger Johan Nordgren, presskontakt på SL. 

SL har under flera år samarbetat med Stockholm Pride, och i år står de också med som en av årets supportrar. Enligt avtal mellan kundföretagen och SL ska alla bussar prydas med regnbågsflaggan under Pride. 

– Det är inget beslut som företagen eller chauffören kan ta själva. Vi har bestämt att alla bussar ska ha flaggor.

– Det kan självklart finnas enskilda fall. Exempelvis att flaggan inte hunnit sättas upp eller att de har ramlat av. Men avtalet som finns är att alla bussar ska ha flaggor, säger Johan Nordgren. 


Skickar ni ut information till företagen om varför flaggan ska sättas upp?

– Det är upp till våra kundföretag vilken information de ger till sina anställda, säger Johan Nordgren.

Stockholm Pride flyttar till nätet på grund av coronapandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.