Skyttens ord i förhöret – tre år före attacken

Skräckminuterna under nationaldagsfirandet Dölj beskrivning.
Filmen visar hur den misstänkta skytten försökte smälta in i folkmassorna efter dådet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett stort tumult uppstod på nationaldagsfirandet där sju personer dödades och flera skadades.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA CHICAGO TRIBUNE
Robert ”Bobby” Crimo
Foto: CITY OF HIGHLAND PARK POLICE DEP/UPI / CITY OF HIGHLAND PARK POLICE DEP/UPI/SHUTTERSTOCK

Misstänkte Robert ”Bobby” Crimo jagades i timmar efter skjutningen i Chicago-förorten innan han greps. 

Nu uppger polisen att han redan 2019 hotat att ”döda alla” och förhörts av polis. 

Trots det kunde han lagligt gå och köpa fem vapen innan dådet.

Den 21-åring som är misstänkt för skjutningen av nationaldagsparaden i Highland Park, Illinois, tros ha förberett dådet i flera veckor. 

Efter skjutningen visar filmer att den misstänkte Crimo befunnit sig mitt i folkmassan, för att senare ta sig hem till sin mammas bostad. Polisen tror att mannen lyckats förklä sig.

– Under attacken var han klädd i kvinnokläder och utredarna tror att han gjorde det för att dölja sina ansiktstatueringar och sin identitet för att kunna fly bland alla människor som försökte springa bort från kaoset, säger polischefen i Lake County, Christopher Covelli enligt Sky News

Crimo greps efter att hans bil upptäckts, och i fordonet hittades också ytterligare ett vapen. 

Känd av polisen: Hotade att ”döda alla”

Enligt Washington Post har Crimo varit i kontakt med polisen två gånger tidigare. 

Vid ett tillfälle 2019 ska han ha blivit förhörd av polis efter att hotat med att ”döda alla” i sitt hem. I samband med detta hittades 16 knivar och ett svärd i hans hem som polisen då beslagtog, skriver tidningen. Även en andra gång, i september 2019, ska han hotat att döda personer i sin närhet. 

– Det hanterades som psykisk ohälsa, säger Christopher Covelli enligt The Independent.

Trots incidenten ska Crimo lagligt inhandlat fem vapen, varav två var gevär, före nationaldagsmassakern i Highland Park.

Minst sex personer dödades i skjutningen. Två av offren, Irina och Kevin McCarty, 35 och 37, besökte paraden med sin tvåårige son Aiden. 

Den lilla pojken hittades oskadd men blodig av två paradbesökare. En kvinna vid namn Lauren Silva och hennes pojkvän uppger sig vara de som hittade pojken strax efter att de hört de första skotten och börjat springa mot skadade människor.

– Min pojkvän räckte över här lilla pojken till mig och sa att han befann sig under sin pappa som blivit skjuten i benet, säger Lauren Silva till Daily Mail.

https://twitter.com/MarParNews/status/1544418629642584070?s=20&t=CzssUQlIVMLqPbNaZH3NmA

Ett annat av offren var 78-årige Nicolas Toledo, som besökte 4 juli-firandet tillsammans med sin familj, sittandes i en rullstol. Han beskrivs av sitt barnbarn som ”kärleksfull” och ”äventyrlig” och lämnar efter sig åtta barn och många barnbarn. 

Skjutningen utanför Chicago är en av hela 15 skjutningar i USA i år, där fyra eller fler personer har mist livet. Det visar statistik publicerad av AP och USA Today.

Deltog i 4 juli-parad i Illinois • Minst 16 personer till sjukhus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.