Skytten samarbetade med svenska styrkan

Publicerad
Uppdaterad
Mannen i polisuniform som sköt ihjäl svenskarna har tidigare samarbetat med den svenska styrkan i Afghanistan.
- Vi har haft samverkan med den individen förut. Nu får utredningen visa vad han har för roll, säger överstelöjtnant Gustaf Wallerfelt som är Afghanistanstyrkans ställföreträdande kontingentschef till Svenska Dagbladet på nätet.
Gunnar Andersson och Johan Palmlöv stupade när de var ute på fotpatrull väster om Mazar-i- Sharif. En man iförd polisuniform besköt dem med finkalibrig eld på tio meters håll. För Svenska Dagbladet på nätet berättar överstelöjtnant Gustaf Wallerfelt att mannen tidigare samarbetat med den svenska Afghanistanstyrkan i egenskap av polis.
- Vi har haft samverkan med den individen förut. Nu får utredningen visa vad han har för roll, säger Gustaf Wallerfelt till Svenska Dagbladet.

"Mycket heterogen"

Överste Håkan Hedlund berättar för TT om erfarenheterna har från sin tid som chef i Afghanistan. Hedlund ledde FS16, fortsättningsstyrka 16, i Aghanistan mellan november 2008 och maj 2009.
- Den afghanska polisen är, som jag upplevde den, mycket heterogen. Det finns alla typer, från dem som vill bidra till ett rättssäkert samhälle till rena busar och före detta mördare. En sådan, i polisuniform, träffade jag själv på, säger Håkan Hedlund till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag