Skytten ringde krislinje – därför svarade ingen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Noah Esbensen, 22, har enligt danska polisen uppgett att det är han som var på Field's under söndagen.
Foto: Mahdi Al-Wazni/Byrd
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Kort innan dådet inne på köpcentrat Field's i Köpenhamn ringde den misstänkte gärningsmannen Noah Esbensen, 22, till en krislinje. 

Det var dock ingen som svarade och nu kommer förklaringen – öppettiderna var ändrade på grund av semester. 

Färre än hälften av de som ringer krislinjen får svar. 

– Vi har under de senaste åren upplevt en massiv ökning av antalet personer som kontaktar oss, säger Liza Marie Johnson vid Psykiatrifondens krislinje.

Efter händelsen har frågan om psykisk ohälsa nått regeringsnivå i Danmark. 

22-årige Noah Esbensen misstänks ha mördat tre personer, och skjutit ytterligare sju, på köpcentret Field's i Köpenhamn. 

Det har tidigare varit känt att han strax innan dådet försökte ringa Psykiatrifondens krislinje men fick då inget svar. Anledningen till att ingen svarade var, enligt uppgifter till DR, att bemanningstiderna ändrats under semestern. 

På Psykiatrifondens krislinje vill man inte kommentera uppgifterna om att Noah Esbensen ska ha försökt nå dem. 

– Vi kan inte uttala oss om det här specifika fallet. Vår rådgivning är 100 procent anonym och konfidentiell och därför vill vi inte berätta vem som ringt och när, säger chefen Lize Marie Johnson till DR. 

Det är oklart varför Noah Esbensen ringde till krislinjen. 

Noah Esbensen, 22, har häktats misstänkt för att ha skjutit ihjäl tre personer och skjutit ytterligare sju personer på köpcentret Field's.
Foto: Youtube

Insatser från frivilliga

På krislinjen är man beroende av frivilliginsatser från professionella rådgivare, psykologer, sjuksköterskor och läkare. Ofta räcker inte tiden till. 

Dessutom upplever man, enligt Lize Marie Johnson, att trycket ökar. 

– I år förväntar vi oss att svara på runt 15 000 samtal, men vi får faktiskt långt över det dubbla antalet samtal, säger hon.

Polisen har bekräftat att Noah Esbensen tidigare haft kontakt med psykiatrin. En video som han lade upp på Youtube ett par dagar innan dådet har titeln ”Quetiapin fungerar inte”. Quetiapin är en antipsykotisk medicin som har utvecklats för behandling av schizofreni, bipolär depression och mani, enligt Fass.

Motivet till dådet på Field's är än så länge okänt. Men efter häktningsförhandlingen under måndagen står det klart att Noah Esbensen lider av så allvarliga psykiska problem att han inte kan sitta inspärrad på ett vanligt fängelse. Han har i stället placerats på en sluten psykiatrisk avdelning, och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Utanför Field's sörjer många de omkomna i masskjutningen.
Foto: EMIL HELMS / EPA / TT

Ministerns uppmaning efter dådet

Händelserna på Field's har fört upp ämnet psykisk ohälsa upp på regeringsnivå. Region Hovedstaden har nu fått i uppdrag av hälsominister Magnus Heunicke att starta en utredning. 

– Omständigheterna runt den här tragiska händelsen ska utredas ordentligt. Jag har därför gjort upp med regionen om att de initierar en grundlig utredning av den förmodade gärningsmannens kontakt med psykiatrin, säger han och fortsätter: 

– Vi måste göra allt vi kan för att lära oss så mycket av det här förloppet. 

Peter Westermann, som är ordförande för regionens social- och psykiatriutskott lovar att ta saken på största allvar. 

– Vi samarbetar fullt ut och kopplar in alla relevanta myndigheter. Det är vi skyldiga offren och dess anhöriga och alla andra som befann sig nära de hemska händelserna inne på Field's. 

TV: Mer om dådet på Field's

Svenska Miriam: ”Jag hörde först en jättestor explosion”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.