Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyttedal: Jag vill störta både Orbán och Macron

Sara Skyttedal (KD).Foto: JENS CHRISTIAN
Jan Björklund (L).Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Skyttedal, Kristdemokraternas toppnamn i valet till Europarlamentet, kan inte välja vem hon föredrar av Viktor Orbán och Macron. 

Ett uttalande hon nu får hård kritik för.

– Märklig jämförelse. Orbán skapar en auktoritär stat i strid med europeiska ideal, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund på Twitter.

Om Sara Skyttedal blir Europaparlamentariker den 26 maj vill hon föra ett tvåfrontskrig – mot EU-kritiska politiker och mot de som vill ge EU mer makt. Där ingår både Frankrikes president Macron och Ungens premiärminister Orbán. 

– Båda är lika destruktiva. Jag vill störta båda två, säger Sara Skyttedal till DN

Ett uttalande som redan väckt uppmärksamhet. Jan Björklund twittrade: 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1106834804367077377

”Märklig jämförelse. Orbán skapar en auktoritär stat i strid med europeiska ideal. Macron vill att vi samarbetar mer i Europa. Detta EU-val blir ett viktigt vägval.”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.Foto: SZILARD KOSZTICSAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto: CLAUDE PARIS / AP TT NYHETSBYRÅN

”Riskerar att slita sönder samarbetet”

Men Sara Skyttedal säger till DN att de öppet EU-kritiska krafterna inte ger sken av något annat än att försöka förgöra samarbetet. 

– Men minst lika destruktiv är den EU-federalistiska strömningen just nu. Om man tvingar Europa att komma allt tajtare i för många frågor, tror jag att friktionen mellan länderna snarare ökar. Det riskerar att slita sönder samarbetet i grunden.  

Hon vill i stället att EU ska hitta tillbaka till det som var grundtanken – handel och samarbeten som leder till ett gemensamt välstånd och bevarande av freden. 

Men att försvinna från det svenska rampljuset om hon flyttar till Bryssel har hon inga planer på. 

– Watch me. Jag har ju åsiktstourettes.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.