Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyttedal fick lyxig Gucciväska i gåva

Attacken mot Skyttedal: "Du åker runt i din sportbil"
Sara Skyttedal har visat upp väskan på Instagram.
Foto: Instagram
Gucciväskan och champagnens fick Skyttedal av nationaekonomen Tino Sanandaji.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sara Skyttedal.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-toppen Sara Skyttedal fick en Gucciväska och champagne av nationalekonomen Tino Sanandaji, rapporterar Aftonbladet. 

Värdet ska ha varit nästan 21 000 kronor.

Sanandaji uppger att gåvan fått grönt ljus av Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten.

Tillträdande EU-parlamentarikern Sara Skyttedals påstådda Gucciväska blev ett slagträ i EU-valrörelsens slutspurt när Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon gick till angrepp mot kristdemokraten.

– Jag är inte imponerad av de frågor du driver i socialpolitiken. Jag har sett dig i hela valrörelsen, du pratar och åker runt i din sportbil. Du tar exempel med dina Gucci-väskor, du kallar väljarna för dumpuckon och du skålar i champagne, när du tycker att du vunnit en politisk seger, sade Fritzon bland annat.

Fick lyxväska och champagne

Senare gav Skyttedal svar på tal på Twitter. ”Tips till er som vill köpa en prisvärd 'Gucciväska', skrev hon under en bild på en väska som hade en prislapp på 499 kronor och som inte var av märket Gucci.

Men förra veckan fick Skyttedal en äkta Gucciväska värd 20 500 kronor och en flaska champagne av märket Bollinger för 489 kronor i gåva av nationalekonomen Tino Sanandaji, något som sajten Nyheter Idag först rapporterade om.

”Nu har jag blivit ägare av en sån där Gucciväska. För första gången”, skrev Skyttedal på Instagram.

https://www.instagram.com/p/ByYSed8i4eg/?utm_source=ig_embed

Skyttedal: Blev väldigt glad

Tino Sanandaji uppger för Aftonbladet att han inte hade något syfte att påverka med sin gåva, utan att han bara ville göra henne glad efter att hon, som han ser det, blivit orättvist påhoppad under EU-valrörelsen.

Han skriver på Facebook att han innan väskan köptes frågade Riksenheten mot korruption om vilka regler som gäller.

”Jag köpte gåvan först efter detta tydliga svar av Åklagarmyndigheten: 'Jag har frågat min chef Kim Andrews om detta och han säger att det inte finns något hinder att du köper en gåva till en vän (även om hon är politiker) och ni inte har någon professionell relation'”.

Sara Skyttedal själv ser inga risker med att hon påverkas av gåvan från Sanandaji.

– Han tyckte jag förtjänade en Gucciväska. Jag blev naturligtvis väldigt glad, jag spenderar inte mina pengar på lyxhandväskor, säger hon till Aftonbladet.

Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, IMM, säger till Expressen:

– Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, IMM, säger till Expressen:

– Vi är väldigt försiktiga med att uttala oss om specifika fall. Vi informerar i allmänna termer om hur man ska tänka vid olika typer av situationer, däribland i kontakter mellan näringsliv och politik. I det perspektivet är det viktigt att alltid ha med sig förtroendeaspekten. 

Hon fortsätter:

– Om man pratar om förmåner utifrån en mutbrottsreglering så kan den tillämpas även om givaren är en privatperson, men det finns lite olika rekvisit som ska vara uppfyllda för att det ska vara fråga om ett lagbrott. Den typen av juridiska bedömningar är inget som vi gör från IMM:s sida i aktuella fall.


Förtydligande: Artikeln har ändrats utifrån att Natali Phalén på Institutet mot mutor uttalar sig i generella termer och inte kommenterar det enskilda fallet.


Så ser prognosen ut för kommande dagarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.