Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyltdockor väcker stor ilska i Venezuela

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: / Ny Times / Tt
Foto: / Ny Times / Tt
Foto: / Ny Times / Tt
Foto: / Ny Times / Tt
Foto: / Ny Times / Tt
Foto: / Ny Times / Tt
1 / 7

Stora bröst, stora bakdelar och smala midjor. Skyltdockor med extrema proportioner blir allt vanligare i Venezuela- och väcker stor ilska.

Samtidigt har de nya skyltdockorna ökat handeln, skriver The New York Times.

Det blir vanligare och vanligare att kvinnor i Venezuela plastikopererar sig. Eliezer Álvarez jobbar på en liten fabrik som tillverkar skyltdockor, han lade märke till den växande plastikoperationstrenden bland landets kvinnor och bestämde sig för att skyltdockorna också skulle få ökade proportioner med exempelvis stora bröst och smala midjor, uppger NY Times.

Nu har de storbystadde och överdrivna skyltdockorna väckt stor ilska. Men dockorna har spridit sig över hela landet - och blivit standard. Och i takt med de nya dockorna har försäljningen också ökat.

– Du ser en docka som denna och då tänker man "wow, jag vill se ut som henne", säger Reina Parada, som jobbar i en skyltdocksfabrik och drömmer om att plastikoperera sig för att få bättre självförtroende.

Kvinnogrupper kämpar emot

Samtidigt finns flera kvinnogrupper i landet som kämpar mot de extrema kvinnoidealen och mot kraven som ställt på hur kvinnorna ska se ut.

Skönhetsidealen i Venezuela har länge varit viktiga. Men det var i slutet på 70-talet och på 80-talet som skönheten fick en ännu starkare roll efter att Venezuela vann Miss Universum tre gånger.

Osmel Sousa, sedan länge chef för Fröken Venezuela, gillar skönhetstrenden i landet och menar att man bör skippa begreppet "inre skönhet"

– Jag säger att inre skönhet inte existerar. Det är något som fula kvinnor har kommit på för att rättfärdiga sig själva, säger Osmel, enligt The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.