Skydda dig mot nya farliga influensan

Publicerad
Uppdaterad
Nu finns influensan i hela landet.
Expressen har bästa råden för hur du skyddar dig mot den farliga smittan.
Hittills har 23 fall av influensa rapporterats från landets laboratorier. Hela femton av dessa kom under de två senaste veckorna. Landets läkare meddelar också att patienter söker vård för influensaliknande symtom. - Rapporterna vi får är toppen av ett isberg. De flesta sjuka söker inte läkare. Men det här visar att epidemin har fått fäste och är på väg uppåt. Och inflensan är spridd över hela landet, säger Annika Linde, läkare och influensaexpert vid Smittskyddsinstitutet. Varje år drabbas mellan 200 000 och en och en halv miljon svenskar av influensa. Sjukdomen ger symtom som hög feber, hosta och smärta i muskler och leder. Förutom obehaget dör varje år mellan 1 000 och 4 000 gamla och svaga personer i följdsjukdomar, exempelvis lunginflammation. Annika Linde tror att smittans kulmen kommer i februari. - I år hoppas jag på en lindrigare epidemi. Det går att minska risken för att bli sjuk. - Ju mer virus du utsätts för desto sjukare blir du. Några enkla regler kan vara att undvika stora folksamlingar och inte dela rum med någon som är influensasjuk, säger hon.

Sju tips för att slippa bli sjuk

  Undvik influensasjuka människor så gott det går. Sov i skilda rum om partnern smittats.
   Var noga med hygienen. Pilla dig inte i näsan och ögonen. Tvätta händerna ofta.
    Stanna hemma från jobbet om du blivit sjuk. Du är särskilt smittsam under de första dygnen.
     Skydda spädbarnen lite extra - exempelvis mot snoriga kusiner och genom att inte åka i överfulla bussar under influensatider.
      Skydda också äldre och sjuka. Undvik att besöka dem om du smittats.
       Än finns tid att vaccinera sig. Det tar en till två veckor innan vaccinet ger effekt. Rekommenderas till människor som är över 65 eller har kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjukdomar, cancer och svår diabetes.
        Influensapillret Tamiflu och inhalatorn Relenza hindrar viruset från att föröka sig i kroppen. Kuren måste påbörjas inom 48 timmar efter att symptomen visat sig. Sjukdomsperioden förkortas med ungefär en och en halv dag. Källa: Smittskyddsinstitutet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag