Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skulle vittna mot Hells
Angels – mördades

Två personer fördes till sjukhus, varav den ena avled i går.
Foto: Niklas Lukt/Nyhetswebben
En Hells Angels-medlem är åtalad för mordförsök på en 20-årig man. 20-åringen sköts igår ihjäl på en parkeringsplats inför rättegången som börjar i dag.
Foto: Getty Images

Chefsåklagaren Torsten Angervåg vägrar vika sig för den organiserade brottsligheten efter att hans vittne, 20-åringen, sköts ihjäl dagen innan mc-rättegången.

– Det är viktigare än någonsin att vi inte kapitulerar inför den här typen av vidriga dåd, sa han, och slog fast att han tänker driva åtalet mot Hells Angels-mannen vidare.

På första rättegångsdagen ska ett tiotal Hells Angels-medlemmar ha dykt upp i Linköpings tingsrätt och ha vinkat glatt, enligt DN.

Chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping hade ett ovanligt vittne. En 20-årig man som hade brutit mot hederskodexen i mc-kriminella kretsar och namngivit mannen som ska ha skjutit honom i oktober förra året: en 29-årig medlem i Hells Angels supporterklubb Red and White Crew.

Men 20-åringen fick aldrig tillfälle att peka ut 29-åringen som ska ha försökt mörda honom när rättegången började under onsdagsmorgonen.

Mördaren hann ifatt honom på en parkeringsplats i stadsdelen Hageby i Norrköping dagen innan.

Inga planer på att lägga ner åtalet

Men Torsten Angervåg har inga planer på att lägga ner åtalet.

– Jag känner mig än mer målmedveten än tidigare att rättssamhället ska vinna över den organiserade brottsligheten, sa han efter den inledande förhandlingsdagen i Linköpings tingsrätt.

Den mördade målsägandens plats i rättssalen gapade tom. I stället ska ett tiotal medlemmar och supportrar till kriminella mc-klubben Hells Angels ha tagit plats på åhörarbänkarna – och glatt ha hälsat på den åtalade 29-åringen när han fördes in i salen, enligt tidningen DN.

Under onsdagseftermiddagen hölls en presskonferens i Norrköpings polishus – som ligger något 100-tal meter från ett välskyltat Hells Angels-näste i staden.

– Vi vill att allmänheten hör av sig med tips och iakttagelser, sa Norrköpingspolisens kommunikatör Erik Thulin.

35-åring anhållen

Det var vid 14-tiden på tisdagen som polisen larmades om skottlossning i Hageby.

– Vi skickade genast flera patruller till platsen och hittade två personer som var allvarligt skottskadade. En man i 20-årsåldern som senare avled och en man i 35-årsåldern som fördes till sjukhus, och misstänks för försök till mord, sa Erik Thulin.

Vice chefsåklagare Mats Näkne beslutade senare under onsdagen att anhålla 35-åringen för samma brottsmisstanke.

Det finns uppgifter om att han skjutit mot männen som angrep dem.

Hur ser problemet med organiserad brottslighet ut i Norrköping? 

– Ibland är det intensivt. Ibland är det lågt. Kan vi låsa i personer så lugnar det ner sig och när personer släpps ut så kan det bli oroligt, sa Erik Thulin som berättade att det genomförts en rad husrannsakningar efter mordet och att analysmaterial har skickats till Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Mordoffret, som enligt Norrköpings tidningar är tidigare medlem i numera avsomnade, kriminella mc-gänget Outlaws, gav i polisförhör en detaljerad berättelse om hur han lockats ut till ett skogsområde av två namngivna män och hur Hells Angels-mannen väntat på dem.

Efter att männen hade rökt cannabis tillsammans och de promenerade från platsen kände 20-åringen hur det brände till i låret och ska ha vänt sig om lagom för att se den utpekade 29-åringen tömma magasinet mot honom.

– Jag tror första skottet var i benet och jag trodde inte först, det var ens av chocken, jag trodde inte det var ett skott, sa 20-åringen i polisförhör.

Motivet tros ha varit 20-åringens anknytning till den rivaliserande grupperingen.

20-åringen fördes till sjukhus med ambulans efter att ha skjutits med tre gånger på nära håll. Kulorna träffade honom i ena armen, ena låret och i halsen.

Efter de tre skotten ska den misstänkte 29-åringen ha gått fram till 20-åringen och riktat vapnet mot dennes ben – men vapnet klickade och något skott avlossades aldrig.

"Trodde inte det var ett skott"

20-åringen fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm efter attacken. Där opererades två pistolkulor ur honom. Den ena satt i armbågen, den andra var inborrad i halsen.

– Han sköt, han sköt, han sköt flera skott tyckte jag, berättade 20-åringen i förhör.

"Grövsta jag varit med om"

I januari åtalades 29-åringen för försök till mord efter att konsekvent ha svarat "inga kommentarer" i förhör.

Teorin är att tisdagens mord var ett sätt att stoppa 20-åringen från att vittna vid rättegången.

– Det här är det värsta och grövsta som jag varit med om under mina 25 år som åklagare. Man ska inte kunna förhindra en rättegång genom att avrätta målsäganden och jag kommer inte att lägga ner målet, har chefsåklagaren Torsten Angervåg sagt till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.