Per-Eric Henricsson tvingades visa leg på ica. Då bytte han butik. Foto: Maria Ödalen/NSD
Per-Eric Henricsson tvingades visa leg på ica. Då bytte han butik. Foto: Maria Ödalen/NSD

Skulle köpa lättöl - tvingades visa leg

Publicerad
Uppdaterad
77-årige Per-Eric Henricsson i Gällivare är i vanliga fall en fridens man som jobbar i kyrkan.
Men nu är han riktigt förbannad.
Orsak: Han tvingades visa leg på Ica när han skulle köpa lättöl till pensionärsföreningens paltkalas.
Debattens vågor går nu höga i Gällivare i Norrbotten, där en Icahandlare har infört tvång om att visa legitimation för att köpa lättöl och folköl – oavsett hur gammal man är.
Per-Eric Henricsson blev stoppad vid kassan på Ica häromdagen.

Skulle ha paltfest

– Jag är 77 år och har handlat på Ica i över 40 år. Vi skulle ha paltfest i pensionärsföreningen SPF och det föll på min lott att handla lite varor, bland annat lättöl, mjölk, kaffe och mjöl.
– När jag kom till kassan sa tjejen: ”legitimation!”
– Sluta, du ser väl att jag är över 18 år. Jag lämnar ingen legitimation för jag är över 18 år och känner mig kränkt, sa jag.
– Då ringde hon efter chefen. Jag känner ju chefen Håkan, som vidhöll att jag måste lämna legitimation.
– Jag tjatar inte mer med er, behåll varorna, jag går på ett annat ställe, sa jag.
– Jag gick till den andra Icaaffären och köpte varorna, men där var det ingen som frågade om leg.
Ser du väldigt ungdomlig ut, du kanske ska ta det som en komplimang?
– Nej, det vet jag inte. Är man 77 år, så... Det här är rena dumheterna. Jag är ju känd i Gällivare och har varit chef på Amu och jobbat politiskt i moderaterna. Och så sitter jag i kyrkorådet och är ordförande i pensionärsföreningen, säger Per-Eric Henricssonsom som nu larmar andra pensionärer för att ta upp frågan med Ica centralt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag