Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Skulle inte tolereras i någon annan bransch"

Bris generalsekreterare Kattis Ahlström.

Internatskolan Lundsberg tvingas stänga efter beslut från skolinspektion, vilket barnrättsorganisationen Bris ställer sig bakom.

– Bris har länge konstaterat att barn och unga måste vistas hela dagarna i en arbetsmiljö som är allt annat än hälsosam, säger Kattis Ahlström, generalsekreterare för Bris.

Redan från i morgon torsdag stängs Lundsbergs skola efter ett beslut från skolinspektionen. Och regeringen uppmanas samtidigt att dra in statsbidraget. Efter att beslutet tillkännagavs under en presskonferens skickade Barnes rätt i samhället, Bris, ut ett pressmeddelande. Organisationen ställer sig bakom beslutet.

– Skolan är barnens arbetsplats. Bris har länge konstaterat att barn och unga måste vistas hela dagarna i en arbetsmiljö som är allt annat än hälsosam och som inte skulle tolereras inom någon annan bransch, säger Kattis Ahlström i ett pressmeddelande.

"Aktualiserar frågan"

Enligt pressmeddelandet handlar en stor del av samtalen till Bris om just skolan. Organisationen välkomnar samtidigt att arbetsmiljöverket nu ska inspektera 30 procent av landets skolor efter larm om brister som hög arbetsbelastning, stress, hot och våld.

– En arbetsplats där man dagligen kan utsättas för kränkningar, hot eller misshandel, där ljudnivå och ständiga störningar hindrar koncentrationen och där arbetsprestationen blir sämre än förväntat på grund av arbetsmiljö skulle de flesta vuxna inte gå till överhuvudtaget. De senaste turerna kring Lundsberg, nollning och misshandel aktualiserar frågan än mer. Men barnen har inget val, säger Kattis Ahlström.

"Nödvändigt"

Även skolledarförbundet ställer sig bakom beslutet.

"För att kunna garantera elevernas trygghet och säkerhet var det nödvändigt att vidta dramatiska åtgärder gentemot Lundsbergs skola. Sveriges Skolledarförbund stöder därför Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud i avvaktan på den vidare utredningen", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.