Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon skulle föras ut ”vid liv eller i bitar”

Maria Kolesnikova under de tidigare protesterna.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera oppositionspolitiker har förts bort av myndigheterna - men många demonstranter har försökt förhindra det.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Enligt Maria Kolesnikova hotade belarusiska myndigheter att döda henne. 

Via sin advokat Liudmila Kazak, säger hon att myndigheter skulle föra ut henne ur landet ”vid liv eller i bitar”.

Oppositionspolitikern Maria Kolesnikova fördes bort av ”svartklädda män med masker” i tisdags. Enligt ukrainska myndigheter ska någon därefter försökt föra ut henne ur landet. Protestledaren svarade med att riva sitt pass så att hon inte skulle kunna korsa gränsen.

Belarusiska medier har dementerar dock att hon fördes bort i Minsk. Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta greps prostledaren vid gränsen till Ukraina tillsammans med två andra oppositionspolitiker.  

Förhörs nu i Minsk

Hittills har det varit tyst från Maria Kolesnikova, men nu uppges hennes advokat ha pratat i hennes ställe. Enligt protestledaren hotade belarusiska myndigheter att döda henne. Hennes advokat säger också att hon är redo att vidta ”juridiska aktioner” mot myndigheterna – inklusive ryska KGB – för att försöka tvinga henne ut ur landet.

Hon står anklagad för att försöka ta över makten och förhörs nu i Minsk. 

Maria Kolesnikova ses tillsammans med Svetlana Tichanovskaja och Veronika Tspekalo som ledare för oppositionen, och utgör en stor del av Koordinationsrådet, som har som mål att ge folket makten i Belarus. 

Samtliga i rådets ledning, förutom Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, lever nu i exil eller har gripits av belarusiska myndigheter.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.