Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skröt om sänkt moms
- sedan höjdes priset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är fult". Emma Johansson, 19, servitris, från Solna, på McDonald's: "Det är fult när de säger att allt går ner i pris, men så höjer de priserna igen. Det gjorde väl det bara för att locka folk.
Foto: Foto Gunnar Seijbold
"FULT GJORT" Teemu Parikka, 38, och Samuel Paksuniemi, 27, båda arbetssökande från Bollnäs, på Burger King: "Det är fult gjort. Nu tjänar de pengar i stället för att det blir billigare mat", säger Teemu. "Det är för jäkligt. Det sammanfattar vad jag tycker om det här", säger Samuel.
Foto: Gunnar Seijbold
"INTE SCHYST". Robin Karlsson, 19, student från Älvsjö, och Erika Dahlén, 22, student från Täby: "Det är inte schyst att man höjer tillbaka priserna i smyg", säger Robin. "Men det funkar ju uppenbarligen. Folk märker ju inget", säger Erika.
Foto: Foto Gunnar Seijbold

När regeringen halverade restaurangmomsen skröt de stora hamburgerkedjorna om hur de sänkte priserna.

Expressen kan i dag avslöja att både McDonald's och Burger King har höjt priserna igen - medan Max priser ligger kvar.

- Det är inte schyst att man höjer tillbaka priserna i smyg, säger Robin Karlsson, 19, som precis ätit på Burger King när Expressen träffar honom.

Från årsskiftet halverade regeringen restaurangmomsen. Tanken var att maten skulle bli billigare och företagen skulle anställa fler.

Snabbmats­kedjorna var inte sena att haka på. I stora kampanjer skröt de om hur de sänkte priset som en följd av momssänkningen.

"Sänkt moms. Bättre pris!", stod det på reklamaffischerna från McDonald's.

De lovade att sänka priset på alla sina populäraste produkter. Men glädjen för gästerna varade inte länge.

Expressen har undersökt priserna på McDonald's, Burger King och Max.

McDonald's har nu höjt priserna - trots att momsen fort­farande är lika låg. I sin reklam skröt de om att en Big Mac & Co kostade fem kronor mindre efter momssänkningen, 55 kronor i stället för 60.

När Expressen träffar Emma Johansson, 19, från Täby på McDonald's på Vasagatan i Stockholm har hon precis beställt in en Big Mac & Co - för 58 kronor.

- Det är fult när de säger att allt går ner i pris, men så höjer de priserna igen, säger Emma.

"Fortfarande lägre"

På McDonald's pressavdelning försvarar man prishöjningen.

- 58 kronor är fortfarande lägre än före momssänkningen. Vi lovade dessutom att anställa 600 fler personer, ett mål som vi nådde redan i juni, säger Håkan Ström på McDonald's pressavdelning.

Även på Burger King sänkte man priserna. Ett Whopper Meal gick från 66 kronor till 62. Men nu har Burger King höjt priset igen. På Vasagatan i Stockholm kostar ett Whopper Meal 65 kronor.

"Tillbaka till gästerna"

Morgan Jallinder, vd för Nordic Service Partner, som driver 37 Burger King-restauranger i Sverige, vill först inte medge att de höjt priset på sitt flaggskepp Whopper Meal.

Sedan återkommer han och förklarar att varje meny är billigare - var sin dag i veckan.

- Vi har i stället introducerat "King of the Day", där man kan köpa en utvald meny varje dag för 55 kronor. Och en "Burger" kostar 25 kronor nu. Så det är en rejäl sänkning, säger Morgan Jallinder.

Max, som myntade begreppet "Moms filibabba", har inte höjt priserna.

- Vår grundtanke har hela tiden varit att vi ska låta hela momssänkningen gå tillbaka till gästerna, säger Max vd Richard Bergfors.

Näringsminister Annie Lööf vill inte kommentera enskilda fall. Men hennes presschef hänvisar till Konjunkturinstitutet, som i en delrapport inför myndighetens utvärdering av reformen, konstaterar att "priserna på restaurangtjänster blivit 3 procent lägre till följd av den sänkta restaurangmomsen".

Spelar priset någon roll när du handlar snabbmat?

FAKTA

McDonald's

DÅ: Sänkt pris på alla standardmenyer och Happy Meal. Big Mac & Co sänktes till exempel från cirka 60 kr till cirka 55.

NU: Har sedan höjt priset på en Big Mac & Co till 58 kronor (Vasagatan i Stockholm).

Burger King

DÅ: Sänkt pris på allt med cirka 6-7 procent. Ett Whopper Meal sänktes till exempel från cirka 66 kronor till cirka 62.

NU: Har sedan höjt priset på ett Whopper Meal till 65 kronor (Vasagatan i Stockholm).

Max

DÅ: Sänkt pris på allt. Ett Originalmål sänktes till exempel från cirka 63 kronor till cirka 59.

NU: Priset ligger fortfarande kvar (Vasagatan i Stockholm).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.