En kommentar om betong dök upp på Flashback – två dagar innan Madelene hittades dold i betongblocket. Foto: Skärmdump/FlashbackEn kommentar om betong dök upp på Flashback – två dagar innan Madelene hittades dold i betongblocket. Foto: Skärmdump/Flashback
En kommentar om betong dök upp på Flashback – två dagar innan Madelene hittades dold i betongblocket. Foto: Skärmdump/Flashback
Mördade Madelene. Foto: PrivatMördade Madelene. Foto: Privat
Mördade Madelene. Foto: Privat
Här stod lastbilen. Foto: Janne Åkesson/SwepixHär stod lastbilen. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Här stod lastbilen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Skrev om betongen – innan Madelene hittats

Publicerad

En kommentar om betong dök upp på Flashback – två dagar innan Madelene hittades dold i betongblocket.

En uppgift som endast mördaren borde ha känt till vid den tiden.

Samtidigt försvarar sig en person som utger sig vara den mordmisstänkte 33-åringen med näbbar och klor från alla anklagelser i Flashbacktråden:

"Madelene sov med mig i bussen natten innan hon försvann", skriver personen.

Det dröjde nästan tre månader innan gåtan med tvåbarnsmamman Madelenes försvinnande fick sin upplösning – i ett skogsparti utmed E4 vid Upplands Väsby.

En 33-årig man som var vän med Madelene har nu begärts häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord och hans 30-åriga flickvän har begärts häktad som på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Efter fyndet ryktades det om den omständigheten: Kvinnan skulle ha hittats ingjuten i ett betongblock. En uppgift som nu är bekräftad.

Redan två dagar innan upptäckten gjordes den 8 februari, och det därmed blev känt för en mindre krets att hon var ingjuten i ett betongblock, så verkade en användare på internetforumet Flashback känna till betonguppgiften.

"Jobbar han med betong?"

Redan då var det många som riktade misstankar mot 33-åringen och det skrevs att han var verksam inom byggbranschen när en användare plötsligt skrev:

"Jobbar han med betong?".

Endast den eller de som ligger bakom mordet, om de inte berättat vidare om dådet, borde vid den här tiden ha känt till uppgiften.

Efter att Madelene upptäcktes dröjde det ett par dagar innan en person som utgav sig vara 33-åringen dök upp i diskussionstråden.

"Madelene sov med mig i bussen natten innan hon försvann, och polisen vet redan om allt detta... för er som inte vet om det så har polisen redan gjort en teknisk undersökning i bussen. De har även haft förhör och en del telefonsamtal med mig", skrev personen den 10 februari.

Uppgiften om en tidigare, teknisk undersökning i bussen har sedan bekräftats i ett meddelande som Expressen har fått från den nu misstänkta kvinnan.

Advokaten: "Det ska jag titta på"

Flashbackanvändaren som utgav sig vara 33-åringen skrev även att han hade pratat med Madelenes familj och vädjade till de andra:

"... om inte för någon annans skull så borde ni som spekulerar sluta med det för deras skull... åtminstone tills det är fastställt vem de har hittat kvarlevor av...".

Expressen har sökt kammaråklagare Ewa Tvengström och polisens utredningschef för en kommentar om uppgifterna i Flashbacktråden.

33-åringens advokat, Sven Severin, är bekant med Flashbacktråden men har inte lagt märke till inlägget om betong.

– Det har jag inte noterat. Det ska jag titta på, säger han till Expressen.

Sven Severin kan inte säga om det är hans klient som har skrivit inläggen i diskussionstråden.

Under tisdagen har han suttit med under ytterligare ett förhör med 33-åringen.

– Han förnekar brott. Han har svarat på de frågor som han fått, säger Sven Severin.

Flickvännen känner sig förvirrad

33-åringens flickvän, 30, misstänks för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Paret kopplas bland annat till fyndplatsen av deras husbuss – som länge stod parkerad där.

Kvinnan försvaras av advokat Björn Adolfsson som inte har läst diskussionstråden i detalj eller känner till inlägget om betongen.

– Jag tror att det kommer bli mycket konstiga saker som dyker upp i det här ärendet, säger Björn Adolfsson, som dock inte vill kommentera inlägget.

Under tisdagen fortsatte även förhören med hans klient.

– Hon förnekar brott och förstår inte varför hon ska behöva sitta där. Hon menar väl att polisen kunde ha frågat henne för länge sedan om de var intresserade.

Hon känner sig förvirrad över den här situationen?

– Ja, så skulle man kunna uttrycka det.

Har hon kunnat erbjuda någon förklaring till polisen?

– Hon svarar på frågorna. Men det är också svårt för henne att berätta när de frågar "vad gjorde du det och det datumet?" då det är flera månader sedan. Om du har gjort något brottsligt och polisen börjar fråga ut dig så är det klart att du kommer ihåg den dagen. Men om jag frågar dig: "Vad gjorde du den 1 november 2015?" – det kan inte du svara på, säger Björn Adolfsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag