Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrämseltaktik ska stoppa asylsökande

<p>"Vi vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark", säger Marcus Knuth.</p>
Foto: Robin Aron
Lars Løkke Rasmussen är ledare för Venstre som lagt fram kampanjen.
Foto: Jacob Crawfurd

Här är den nya danska regeringens skrämseltaktik – för att få färre asylsökanden in i landet:

En annonskampanj i utländska tidningar, skriver SR:se.

– Vi vill skicka en kraftfull signal till de människosmugglare som sänder ett mycket högt antal asylsökande till Danmark, säger Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre till Sveriges Radio.

Det är den nya regeringen i grannlandet Danmark som nu tar ett nytt steg för att försöka få färre asylsökande till landet, skriver Sveriges Radio. Genom en annonskampanj i utländska tidningar vill man skicka en kraftfull signal, företrädesvis till människosmugglare.

– Sedan den nya regeringen tillsattes här i Danmark har vi beslutat att reducera förmånerna till flyktingar med cirka 50 procent.

Det säger Marcus Knuth, folketingspolitiker och integrations- och invandringspolitisk talesperson för regeringspartiet Venstre till Sveriges radio.

Tidningsannonser i Turkiet

I annonserna framgår det bland annat att bidragsvillkoren för asylsökande har förändrats. Turkiet är ett land där man satsat på tidningsannonser för att sprida sitt budskap.

– Vi önskar att drastiskt minska antalet, för vi menar att det danska samhället inte klarar den här stora pressen, säger Marcus Knuth till SR.se.

Under förra året tog vårt grannland Danmark emot närmare 15 000 asylsökande. Det visa sig vara närmast en dubblering om man jämför med 2013. Samtidigt är det knappt en femtedel om man jämför med Sverige.

Det var EU:s gränsövervakningsmyndighet Frontex som under förra året gjorde upptäckten att människosmugglare gjort en egen hemsida på nätet som innehöll information om hur olika länder i norra Europa agerar i asylärenden. Exempelvis visade man på vilken ekonomisk standard och möjligheter till privat ekonomi som det fanns i länder som Tyskland, Sverige och just Danmark.

Från dansk sida vill man visa: Läget är annorlunda nu.

Marcus Knuth vill inte kalla det skrämselkampanj – snarare upplysningskampanj.

Den svenska regeringen har, enligt SR:se, avböjt att kommentera den nya danska regeringens offensiv i asylfrågor, enligt en pressekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.