Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irans flagga hissad på brittiska oljetankern

Hör rederiets vd Erik Hånell.
Bilder från statlig tv visar att den iranska flaggan har hissats på fartyget.Foto: Skärmdump / AP
Bilder från statlig tv visar att den iranska flaggan har hissats på fartyget.Foto: Skärmdump / AP
Iranska styrkor bordar tankern via helikopter. Foto: Fars News Agency / Fars News Agency
Det var på fredagen som oljetankern togs i beslag. Foto: Fars News Agency / Fars News Agency

En ny inspelning avslöjar hotet från de iranska styrkorna, minuterna innan det svenskägda fartyget Stena Impero tas i beslag.

– Om ni lyder kommer ni att klara er oskadda. Ändra er kurs omedelbart, säger iranska styrkor över radio, enligt BBC.

På bilder från statlig tv syns nu hur den iranska flaggan har hissats på fartyget. 

En ny inspelning från det brittiska havssäkerhetföretaget Dryad Global, avslöjar radiokommunikationen mellan den brittiska flottan och iranska styrkor – minuterna innan den svenskägda oljetankern beslagtogs, skriver BBC.

I klippet hörs ett iranskt fartyg hota brittiskflaggade Stena Impero, som ägs av svenska Stena Bulk, innan skeppet togs i beslag på fredagen.

– Om ni lyder kommer ni att klara er oskadda. Ändra er kurs omedelbart, säger de iranska styrkorna i ljudklippet, i ett försök att få Stena Impero att byta kurs.

Inspelning avslöjar hotet från de iranska styrkorna.

Oljetankern befann sig då i Hormuzsundet. Men de var inte ensamma.

Den brittiska flottans fartyg HMS Montrose var nära nog att besvara de iranska styrkornas hot, och försäkra Stena Impero att de är skyddade under folkrätten.

– Vid transitpassage genom internationella sund, får er passage inte skadas, förhindras, obstrueras eller hämmas, enligt internationell lag, hörs HMS Montrose kommunicera till det svenskägda skeppet.

Den brittiska flottan fortsätter sedan att informera samma sak till de iranska styrkorna, som inte ger sig.

– Ni är beordrade. Ändra er kurs omedelbart! hörs de iranska styrkorna varna Stena Impero.

Nu har bilder från iransk statlig tv släppts som visar att landets flagga har hissats på fartyget.

Bilder från statlig tv visar att den iranska flaggan har hissats på fartyget.Foto: Skärmdump / AP
Bilder från statlig tv visar att den iranska flaggan har hissats på fartyget.Foto: Skärmdump / AP

Brittiska flottan kunde inte stoppa de iranska styrkorna

I en propagandavideo syns hur maskerade styrkor sänker sig ned från helikoptrar och bordar oljetankern, efter att den omgärdats av höghastighetsfartyg.

Iran varnar brittiska fartyget: ”Om ni lyder kommer ni vara säkra”.

På fredagen togs Stena Impero i beslag av det iranska revolutionsgardet. HMS Montrose var för långt bort för att stoppa beslaget, skriver BBC.

Besättningen om 23 sjömän ska enligt Erik Hånell, vd på Stena Bulk som äger fartyget, vara vid god hälsa.

– Vi har talat med källor som bekräftar att de är vid god hälsa, säger Erik Hånell, vd på Stena Bulk, till Expressen TV på söndagen.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt har varnat Iran för ”allvarliga konsekvenser” om oljetankern Stena Impero och dess besättning på 23 personer inte släpps omedelbart.

”Iran väljer en farlig väg bestående av olagligt och destabiliserande beteende efter Gibraltars lagliga omhändertagande av olja på väg till Syrien”, skriver han i ett uttalande på Twitter under lördagen.

Världen väntar på Storbritanniens nästa steg.

Några åtgärder från Storbritanniens sida har ännu inte presenterats – men enligt nyhetsbyrån AFP har premiärministern Theresa May kallat till krismöte på måndag. Där ska man bland annat diskutera framtiden för transporter i området ur ett säkerhetsperspektiv, samtidigt som premiärministern informeras om den senaste utvecklingen. 

Storbritannien kan också försöka övertyga EU och FN om att återinföra de sanktioner som lyftes i och med kärnvapenavtalet med Iran 2016, skriver tidningen. 

Svenska utrikesdepartementet har tidigare klargjort att det ligger det på Storbritannien att agera i frågan, eftersom Stena Impero är registrerat där.

Beslagtagtogs av iranska styrkor i Hormuzsundet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.