Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrällen: SD tredje största parti

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström. Grafik: Expressen

Här är siffrorna som får regeringen att reagera. Sverige­demokraterna är nu tredje största parti i riksdagen och ökar till 9,0 procent i Expressen/Demoskops nya väljarbarometer.

- De försöker isolera Sverige från omvärlden. Det går inte. Det skadar Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt, M.

- Jag håller inte med. Han har fel, svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

SD ökar i mätning efter mätning. I Demoskops väljarbarometer får partiet det största stödet hittills, 9,0 procent - en statistiskt säkerställd ökning med 1,9 procentenheter jämfört med septembermätningen.

Framgångarna är störst bland kvinnor och storstadsväljare där partiet tidigare haft litet stöd.

I dag svarar sju procent av kvinnorna att de skulle rösta på SD och stödet i Stockholm är nu lika stort som i övriga landet.

Anses vara mer rumsrena

Statsvetaren Tommy Möller tror att flera faktorer gör att SD ökar, bland annat menar han att partiet ses som mer rumsrent sedan de tog sig in i riksdagen:

- I och med det framstår de som ett legitimt parti, vilket gör att trösklarna för en del väljare som sympatiserar med de åsikterna som SD har, minskar.

Partiledaren Jimmie Åkesson konstaterar:

- Det är mycket i samhälls­utvecklingen som spelar oss i händerna nu, med inte minst invandringsrekord och så.

Tänker du på syrier då?

- Det är inte bara det. Invandringen har varit väldigt stor under hela den borgerliga regeringen.

Utrikesminister Carl Bildt anser att regeringen är bra på att ta debatten med SD.

- Jag tror att detta kommer att korrigera sig framöver, när man ser helhetsbilden. De har inga andra lösningar än att isolera Sverige från omvärlden.

- De står för en renodlad isoleringspolitik som skulle skada Sverige rätt kraftfullt.

Jimmie Åkesson skickade i oktober ut ett internt brev till partiets förtroendevalda där han skrev att "från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet."

- Den signalen är viktig för vår trovärdighet. Fler och fler ser oss som ett seriöst alternativ i dag, i högre utsträckning än vad man har gjort förr, säger han.

Angrips av Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttalade sig häromdagen om SD och konstaterade bland annat att partiet är "en förfinad form i kostym" av "djungeltrummorna på internet."

- Jag förstår inte vad det är för strategi. Det är märkligt. Han har ju ofta en statsmannamässig framtoning, men när det kommer till oss verkar det vara något som lyser igenom, säger Jimmie Åkesson.

Expressen sökte i går statsministern, men han avböjde att kommentera.

Vid sidan av SD:s ­framgång är förändringarna i den nya väljar­barometern små. S, V och MP samlar totalt 45,7 ­procent av väljarna mot alliansens 44,3. Därmed be­håller SD sin våg­mästar­position.

Så gjordes undersökningen

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?
Undersökningsperiod: 30/10-7/11 2012.
Metod: Telefonintervjuer.

Antal tillfrågade: 1 003.
Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.
Övrigt: Ökningen för SD är statistiskt säkerställd.

Partiernas kommentarer

"Långsiktigt är vi här för att få inflytande"

Jimmie Åkesson, partiledare:

'' Fler och fler ser oss som ett seriöst alternativ i dag, i högre utsträckning än vad man har gjort förr. Långsiktigt är vi här för att få inflytande. Och det blir problematiskt för oss om vi inte får det där inflytandet.


"Ett helt öppet läge inför valet"

Kent Persson, ­partisekreterare:

'' Vi har ett läge där det är jämt mellan blocken. Det visar att det är ett helt öppet läge inför valet. Vi tar opinionsläget på allvar, men vi är ju mitt i en mandatperiod. Vi ligger ju fortfarande stabilt i relation till vårt valresultat.

"Är bara valresultatet som räknas"

Nina Larsson, ­partisekreterare:

'' Det varierar ju en del i opinions­mätningarna och det är svårt att säga något om en enskild mätning. Det går upp och ner. Det är bara ­valresultatet som räknas.

"Vi har mycket kvar att jobba på"

Michael Arthursson, ­partisekreterare:

'' Vi har fort­farande väldigt låga siffror och har mycket kvar att jobba med. Vi har ju legat på en låg nivå en längre tid och tar det på stort allvar. I december kommer vi att lägga fram ett nytt idéprogram (partiprogram).

"Det är långt kvar till valet"

Acko Ankarberg, ­partisekreterare:

'' Det är roligt när det går uppåt, men det är ett allvarligt läge och därför är det viktigt att vi fortsätter att arbeta. Opinionsundersökningar sporrar oss att arbeta ännu bättre. Och det är långt kvar till valet.

"Miljöfrågorna har varit ganska osynliga"

Anders Wallner, ­partisekreterare:

'' Det är en liten ökning. Miljö­frågorna har varit ganska osynliga i debatten den senaste tiden. Vi ska göra vad vi kan för att få tillbaka debatten. Jag tror att väldigt många människor hellre skulle se Miljöpartiet som tredje största parti än SD.

"Vår upplevelse är att vi har ökat"

Aron Etzler, partisekretare:

'' Det är svårt att dra några slutsatser av en enskild mätning, men vår upplevelse är att vi har ökat i förhållande till valresultatet. Vi har sett andra mätningar som har gått åt det hållet.

"Ska jobba hårt för att visa våra alternativ"

Carin Jämtin, ­partisekreterare:

'' Det här bekräftar bilden av hur det sett ut i andra mätningar. Socialdemokraterna ligger strax under 35 procent. Men det är långt kvar till nästa val och vi ska jobba hårt för att visa våra alternativ för hur vi ska få fler jobb. Vi är inte nöjda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.