Foto: Roger Vikström. Grafik: Expressen
 Foto: Roger Vikström. Grafik: Expressen

Skrällen: SD tredje största parti

Publicerad

Här är siffrorna som får regeringen att reagera. Sverige­demokraterna är nu tredje största parti i riksdagen och ökar till 9,0 procent i Expressen/Demoskops nya väljarbarometer.

- De försöker isolera Sverige från omvärlden. Det går inte. Det skadar Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt, M.

- Jag håller inte med. Han har fel, svarar SD-ledaren Jimmie Åkesson.

SD ökar i mätning efter mätning. I Demoskops väljarbarometer får partiet det största stödet hittills, 9,0 procent - en statistiskt säkerställd ökning med 1,9 procentenheter jämfört med septembermätningen.

Framgångarna är störst bland kvinnor och storstadsväljare där partiet tidigare haft litet stöd.

I dag svarar sju procent av kvinnorna att de skulle rösta på SD och stödet i Stockholm är nu lika stort som i övriga landet.

Anses vara mer rumsrena

Statsvetaren Tommy Möller tror att flera faktorer gör att SD ökar, bland annat menar han att partiet ses som mer rumsrent sedan de tog sig in i riksdagen:

- I och med det framstår de som ett legitimt parti, vilket gör att trösklarna för en del väljare som sympatiserar med de åsikterna som SD har, minskar.

Partiledaren Jimmie Åkesson konstaterar:

- Det är mycket i samhälls­utvecklingen som spelar oss i händerna nu, med inte minst invandringsrekord och så.

Tänker du på syrier då?

- Det är inte bara det. Invandringen har varit väldigt stor under hela den borgerliga regeringen.

Utrikesminister Carl Bildt anser att regeringen är bra på att ta debatten med SD.

- Jag tror att detta kommer att korrigera sig framöver, när man ser helhetsbilden. De har inga andra lösningar än att isolera Sverige från omvärlden.

- De står för en renodlad isoleringspolitik som skulle skada Sverige rätt kraftfullt.

Jimmie Åkesson skickade i oktober ut ett internt brev till partiets förtroendevalda där han skrev att "från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet."

- Den signalen är viktig för vår trovärdighet. Fler och fler ser oss som ett seriöst alternativ i dag, i högre utsträckning än vad man har gjort förr, säger han.

Angrips av Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttalade sig häromdagen om SD och konstaterade bland annat att partiet är "en förfinad form i kostym" av "djungeltrummorna på internet."

- Jag förstår inte vad det är för strategi. Det är märkligt. Han har ju ofta en statsmannamässig framtoning, men när det kommer till oss verkar det vara något som lyser igenom, säger Jimmie Åkesson.

Expressen sökte i går statsministern, men han avböjde att kommentera.

Vid sidan av SD:s ­framgång är förändringarna i den nya väljar­barometern små. S, V och MP samlar totalt 45,7 ­procent av väljarna mot alliansens 44,3. Därmed be­håller SD sin våg­mästar­position.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag