Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräll i det heta guvernörsvalet

Senaste nyheterna med Expressen TV
Republikanen Glenn Youngkin.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demokraten Terry McAuliffe.
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Glenn Youngkin valseger över demokraten McAuliffe beskrivs som ett bittert nederlag för Biden-adminstrationen som investerat mycket tid i valkampanjen.

Samtidigt jublar tidigare president Donald Trump över resultatet – och tar åt sig viss ära för utfallet.

– Jag vill tacka min väljarbas för att ha röstat på Glenn Youngkin. Utan er hade han inte varit i närheten av att vinna, säger Trump.

McAuliffe hade en tydlig ledning över Glenn Youngkin i opinionsmätningarna tidigare under hösten, men den blev allt mindre när valet närmade sig. Och det hjälpte inte att demokratiska toppnamn som Joe Biden och Barack Obama kampanjade för McAuliffe i Virginia. När knappt 95 procent av rösterna hade räknats i nattens val ledde Youngkin med tre procentenheter. 

Delstaten har under de senaste tio åren lutat i demokraternas favör, president Biden vann bland annat delstaten i presidentvalet och Donald Trump är notoriskt impopulär där.

Därför beskrivs utfallet som en skräll när flera nyhetskällor, däribland MSNBC, CNN och ABC, utropade Glenn Youngkin till segrare kring klockan 05.30 svensk tid. Han blir därmed den förste republikanske guvernören i Virginia sedan 2009.

Resultatet ger demokraterna migrän

Motgångarna lägger sig på hög för demokraterna, som redan tampas med inflation och svårigheter att få i gång ekonomin efter pandemin.

Delårsvalen är de första sedan president Joe Biden tillträdde som USA:s president och resultatet i Virginia beskrivs addera till demokraternas redan gryende huvudvärk. President Bidens opinionssiffror är på väg nedåt och demokraternas majoritet i kongressen är bladtunn, skriver AP i en analys.

Trump: ”Glenn kommer att bli en suverän guvernör”

En som redan tidigare var säker på hur valet skulle sluta var ex-presidenten Donald Trump.

– Jag vill tacka min väljarbas för att ha röstat på Glenn Youngkin i så stort antal. Utan er hade han inte varit i närheten av att vinna, säger Trump och fortsätter:

– Glenn kommer att bli en suverän guvernör.

Det är även guvernörsval i New Jersey. Där är det mycket jämnt mellan den sittande guvernören, demokraten Phil Murphy, och republikanske utmanaren Jack Ciattarelli som hade en ledning på 0,6 procentenheter klockan 05.30 svensk tid.

Terry McAuliffe var tidigare guvernör i Virginia mellan 2014 och 2018. Han kunde dock inte ställa upp för omval för fyra år sedan eftersom delstaten inte tillåter flera efterföljande mandatperioder på guvernörsposten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.