Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräcksiffrorna för Trump: Demokraterna drar ifrån

Utrikesredaktören Mats Larsson om beskedet.
Presidentvalet 2020 kan bli en riktig rysare för Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden står sig bäst mot Trump.
Foto: KEIKO HIROMI / POLARIS POLARIS IMAGES
Bernie Sanders.
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren.
Foto: NICK WAGNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris.
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
Pete Buttigieg.
Foto: ROBERT F. BUKATY / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Demokraternas presidentkandidater ökar avståndet till Donald Trump – och bäst går det för Joe Biden.

Nya opinionssiffror från Washington Post och ABC News visar att nästa års amerikanska presidentval kan bli en riktig rysare.

I modern tid har ingen president lyckats bli omvald med så låga förtroendesiffror som Trump har nu – samtidigt som Obamas seger i valet 2012 visade att ingenting är omöjligt.

Inför presidentvalet i USA 2016 blev Donald Trump uträknad av de flesta opinionsmätningarna – men skrällde och blev USA:s mäktigaste man.

Inför presidentvalet 2020 kan Trump behöva sätta sin tilltro till en liknande vändning, skriver Washington Post. I en ny opinionsundersökning som tidningen har gjort tillsammans med ABC News har man undersökt sympatierna hos registrerade väljare för Trump respektive fem potentiella kandidater från Demokraterna.

Enligt undersökningen förlorar Trump mot samtliga, men resultaten skiljer sig åt. Sämst klarar han sig mot Joe Biden, som får 55 procent mot Trumps 40. Högst siffra, 44 procent, får han mot Elizabeth Warren som dock kammar hem 51 procent.

Mardrömssiffror för presidenten

Donald Trump: 40 procent

Joe Biden: 55 procent


Donald Trump: 43 procent

Bernie Sanders: 52 procent


Donald Trump: 44 procent 

Elizabeth Warren: 51 procent


Donald Trump: 43 procent
Kamala Harris:
50 procent


Donald Trump: 43 procent

Pete Buttigieg: 47 procent


Källa: Washington Post/ABC News

Enligt Washington Post är Joe Biden, som alltså är den kandidat i opinionsundersökningen som klarar sig bäst mot Trump, särskilt populär hos kvinnliga väljare. Räknar man in alla vuxna i undersökningen – inte bara registrerade väljare – ökar gapet ytterligare. Joe Biden har då stöd av 54 procent av de tillfrågade, medan Donald Trump ligger på 38 procent.

Samma mönster visar sig även hos de andra kandidaterna från Demokraterna.

Mörka moln på Trumps himmel

Washington Post berättar att utvecklingen har gått i Demokraternas favör sedan den förra opinionsundersökningen, som publicerades i juli.

Tidningen rapporterar även att Donald Trumps dalande siffror sammanfaller med formsvackan i siffrorna över hur stor del av den amerikanska befolkningen som accepterar honom som president. För närvarande anser 38 procent att Trump är rätt man för jobbet, samtidigt som 56 procent är av motsatt åsikt. Det innebär att stödet för presidenten har minskat med sex procentenheter sedan i juli.

Siffrorna är minst sagt bekymmersamma för Trump. Ingen president i modern tid har blivit omvald med så låga förtroendesiffror, skriver Washington Post. 

Det ska dock noteras att Barack Obama bara hade stöd av 43 procent av det amerikanska folket vid samma tidpunkt 2011, innan han lyckades mobilisera massorna under kampanjen och kamma hem omkring 50 procent av rösterna i valet 2012.

Hårda orden från Trump: ”Sleepy Joe”

Strax efter klockan två på eftermiddagen svensk tid kommenterade Trump mätningen på Twitter. Han skriver bland annat att mediehusen som gjort mätningen är ”bland de värsta som finns” och att de inför förra valet förutspådde att han skulle förlora mot ”Crooked Hillary”, ”Sleepy Joe” och ”Pocahontas”, som han kallar Elizabeth Warren sedan hon gått ut med ett DNA-test för att bevisa sitt indianpåbrå.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1171758531449643008

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.