Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräcksiffran: Tusentals radikala islamister i Sverige

Anders Thornberg säger i en intervju med TT att det finns tusentals våldsbejakande islamister i Sverige.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Ökningen har varit explosionsartad, enligt Säpo.
Foto: REX

Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige.

Ökningen de senaste åren har varit explosionsartad.

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg i en TT-intervju.

– Det är naturligtvis allvarligt, säger inrikesminister Anders Ygeman till Expressen om uppgifterna.

Framför allt handlar det om våldsbejakande islamistiska extremister. År 2010 bedömde Säkerhetspolisen (Säpo) i en rapport att det fanns omkring 200.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu, säger Säpos generaldirektör Anders Thornberg till TT.

Nya siffror håller på att sammanställas och situationen är allvarlig, enligt Säpochefen.

– Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer, säger Thornberg.

LÄS MER: Jonas Gardell: IS-krigarna är ett svenskt misslyckande – precis som nazisterna 

IS samlat

Det handlar om allt från personer som sympatiserar med extremistiska våldsbejakande budskap till sådana som inspirerar, rekryterar eller samlar in pengar. Störst är koncentrationen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro, enligt Säpo.

Propagandan från IS anges som en orsak till att extremistmiljön vuxit så starkt.
Foto: AP/ TT

Thornberg betonar samtidigt att det bara är ett fåtal som har både avsikt och förmåga att begå terrorattentat.

Orsaken till att extremistmiljön vuxit så mycket beror framförallt på propagandan från Islamiska staten (IS). Kriget i Irak och Syrien har samlat islamistiska extremister på ett sätt som man inte sett tidigare.

– Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikaliserade från Nordafrika, Mellanöstern och Somalia, men de var helt separerade, säger Säpochefen.

LÄS MER: IS-ledaren uppges vara död

Det "nya normalläget" för Säpo innebär också att underrättelseflödet när det gäller terrorism ökat lavinartat. Under detta år har Säpo fått in 6 000 underrättelser per månad som berör terrorism och extremism. För fem år sedan låg snittet på 2 000 per månad.

Det kan handla om tips från allmänheten, saker som skrivs på internet eller information från svensk signalspaning mot utlandet eller från andra länders säkerhetstjänster.

Hårt tryck

Underrättelseflödet innebär ett hårt tryck på Säkerhetspolisen trots att den vuxit kraftigt sedan 2010.

– I princip varannan dag får vi in underrättelser där det påstås att det ska begås terrorattentat, att någon sagt att man ska begå terrorattentat eller information om att något är i görningen, säger Anders Thornberg.

I varje sådant fall måste informationen värderas och analyseras för att Säpo ska kunna avfärda eller bekräfta uppgifterna. Om uppgifterna inte kan avfärdas sätts ytterligare resurser in för att arbeta riktat med ärendet.

– Vi måste alltid ta alla underrättelser på fullt allvar, säger Anders Thornberg.

– Det är en hård press att jobba på Säkerhetspolisen, det är svåra avvägningar man gör hela tiden.

Säpochefen uppger att många tips kommer från allmänheten och betonar att det är viktigt att folk hör av sig om de vet något.

– Vi behöver all information vi kan få, säger Thornberg.

Måste jobba snabbare

Säpos "nya normalläge" innebär också att man måste tänka nytt i arbetet med att förhindra terrorattentat. Tidigare planerade terroristerna sina dåd under lång tid. Det kunde ta månader att skaffa sig kunskap, utbildning och rätt kontakter, vilket ökade säkerhetstjänsternas möjligheter att hitta dem i tid.

– I dag har man en idé, sen kanske man köper två knivar eller hyr en lastbil och kör in i en folkmassa, säger Thornberg.

De senaste terrordåden i Storbritannien kunde genomföras trots att säkerhetstjänsten där kände till flera av gärningsmännen. Även den misstänkte terroristen på Drottninggatan i april hade förekommit perifert i Säpos underrättelsearbete.

– Vi måste jobba snabbare, vi måste jobba mer dygnet runt och aldrig chansa någon gång. Vi måste täppa till de luckor som finns, säger Thornberg.

Terrorhotbedömningen ligger dock kvar på samma nivå som sedan 2010, det vill säga ett förhöjt hot.

– Men vi följer varje dag om det finns anledning att ändra terrorhotnivån, säger Anders Thornberg.

"Naturligtvis allvarligt"

Inrikesminister Anders Ygeman, S, säger till Expressen om Säpos uppgifter:

– Det är naturligtvis allvarligt. Det är bakgrunden till att regeringen höjt Säkerhetspolisens budget, att vi permanentar arbetet mot den våldsbejakande extremismen, att vi sett till att tillskapa strategier i kommuner och har kommunala samordnare, och allt det arbete som görs i samhället mot våldsbejakande extremism.

Har Säpo tillräckligt med resurser för att ta sig an detta?

– Vi har höjt Säkerhetspolisens budget de tre senaste åren, senaste gången med över 200 miljoner kronor. Vi har en nära dialog med Säkerhetspolisens för att säkerställa att de har de ekonomiska resurser som krävs för att bekämpa våldsbejakande extremism och terrorism, säger Ygeman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.